Policejní čalamáda

168
- reklama -

Suroviny

5 kg větších okurek nakladaček (měla jsem normální větší nakládačky)
1,5 kg cibule
3 lžíce soli
Nálev:
1-2 lžičky mletého pepře
500 ml octa
250 ml oleje
8 vrchovatých lžic cukru

Postup přípravy receptu

  1. Okurky i cibuli nakrouháme na plátky (kolečka), osolíme, promícháme a necháme 2-3 hodiny vypotit.

  2. Pak bokem slejeme přebytečnou šťávu (bylo jí asi 750 ml), zalijeme nálevem, krátce svařeným z ostatních surovin a naskládáme do sklenic. Pokud by tekutiny v čalamádě bylo málo, můžeme ji doplnit odloženou vypocenou slanou šťávou. Zavařujeme na 80°C, asi 15 minut.

Poznámka od kuchařky

Čalamáda se k nám domů dostala jako bezejmenná z jedné policejní stanice, proto dostala svůj název.

V původním receptu bylo soli 5 lžic, to se mi zdálo moc, množství jsem snížila a jsem ráda – slané je to akorát.

Čalamáda mi chutí připomíná klasický okurkový salát, pepř jí dodává vítanou ostřejší příchuť.

Máme tu Flamendovu čalamádu (+ jí podobné asi 4 recepty), kterou dávám do Podobných – ale je v ní kari a není v ní olej ( = základní rozdíly).

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/