
Suroviny
- 5 kg větších okurek nakladaček (měla jsem normální větší nakládačky)
- 1,5 kg cibule
- 3 lžíce soli
- Nálev:
- 1-2 lžičky mletého pepře
- 500 ml octa
- 250 ml oleje
- 8 vrchovatých lžic cukru
Postup přípravy receptu
-
Okurky i cibuli nakrouháme na plátky (kolečka), osolíme, promícháme a necháme 2-3 hodiny vypotit.
-
Pak bokem slejeme přebytečnou šťávu (bylo jí asi 750 ml), zalijeme nálevem, krátce svařeným z ostatních surovin a naskládáme do sklenic. Pokud by tekutiny v čalamádě bylo málo, můžeme ji doplnit odloženou vypocenou slanou šťávou. Zavařujeme na 80°C, asi 15 minut.
Poznámka od kuchařky
Čalamáda se k nám domů dostala jako bezejmenná z jedné policejní stanice, proto dostala svůj název.
V původním receptu bylo soli 5 lžic, to se mi zdálo moc, množství jsem snížila a jsem ráda – slané je to akorát.
Čalamáda mi chutí připomíná klasický okurkový salát, pepř jí dodává vítanou ostřejší příchuť.
Máme tu Flamendovu čalamádu (+ jí podobné asi 4 recepty), kterou dávám do Podobných – ale je v ní kari a není v ní olej ( = základní rozdíly).
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/