Polévka ze žlutého hrášku s kari, batáty a mrkví

52
- reklama -

Suroviny
cca 5 porcí

2 lžíce oleje (momentálně používám sezamový)
2 střední mrkve
1 střední žlutá cibule
2 l zeleninového vývaru nebo voda s kvalitním zeleninovým bujónem (dobrý je např. sypký Wurzl či Alnatura)
400 g žlutého půleného hrášku (používáme zn. CountryLife)
1 střední batát (sladký brambor)
3 lžičky kvalitního kari koření
3 lžičky mletého zázvoru
1 lžička mletého římského kmínu
2 bobkové listy
menší svazek čerstvého koriandru
sůl
pepř dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Mrkev a cibuli nakrájejte na drobno (mrkev např. na menší kostičky).


    Zobrazit celý recept

  2. V hrnci rozehřejte olej a mrkev s cibulí na něm krátce (asi 5 minut) osmahněte.

  3. Mezitím oloupejte batát a nakrájejte ho na cca 1 – 1,5 cm velké kostičky.

  4. Po dané době ho přidejte k cibuli, zalijte vývarem a vsypte půlený hrášek.

  5. Přidejte koření, zamíchejte, přiveďte k varu a ten poté stáhněte, aby se polévka jen lehce vařila.

  6. Přikryjte pokličkou a za občasného míchání vařte asi 45 minut. Pokud by ani po této době nebyl hrášek měkký až rozvařený, zvyšte teplotu a odkryté vařte za stálého míchání 5 – 10 minut (ale obvykle to není nutné).

  7. Sejměte z ohně a vmíchejte nasekané lístky koriandru.

  8. Podávejte s čerstvým koriandrem, pepřem a kvalitním kváskovým chlebem.

Poznámka od kuchařky

Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz