
Suroviny
- 4 brukev řepák vodnice
- 1 mrkev
- 1 petržel
- instantní pohankové vločky
- pepř
- sůl
- zpěněná cibulka
- Na světlou jíšku:
- máslo
- hladká mouka
- Dále:
- kousek másla
- 1 cibule
- 2 l vody nebo vývaru
Postup přípravy receptu
-
Očištěné bulvy vodnice nakrájíme na kostičky, pěkné listy a stvoly nasekáme na kousky.
-
Omytou petržel s mrkví nakrájíme podle velikosti na kolečka nebo půlkolečka.
-
Bulvy se stonky a mrkev s petrželí prudce orestujeme na másle, vložíme do vroucí osolené a opepřené vody nebo vývaru a vaříme cca 10 minut. Přidáme nasekané listy a prohřejeme.
-
Zahustíme světlou jíškou z másla a mouky.
-
Vedle v kastrolku si spaříme pohankové vločky(poměr je 1:1 – 1 díl vody na 1 díl pohanky).
-
Na másle necháme orestovat cibuli, kdo rád, může až do hněda, ale stačí jen zpěnit.
-
Na talíř nalijeme polévku, dáme lžíci pohanky, cibulku a ozdobíme drobně natrhanými lístky vodnice.
Polévka je hustá a velmi osvěžující chuti. Bohatě zasytí. Větší jedlíci si samozřejmě dají pečivo.
Zdroj: rodinná kuchařka
Poznámka od kuchařky
Pohankové vločky lze změnit za jáhlové, nebo dát krupky, které mám v původním receptu









