
Suroviny
4 porce
- 1 uzený hovězí jazyk
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 8 kuliček pepře
- 1 velká snítka libečku
- voda
- Dále budeme potřebovat:
- 1 větší mrkev
- 1 větší plátek celeru cca 1 cm silný
- 2 středně velké brambory
- 4 prolisované stroužky česneku
- sůl podle potřeby
- zelená nať na posypání
Postup přípravy receptu
-
Jazyk opláchneme, podle velikosti hrnce rozkrojíme a dáme do hrnce.
Přidáme všechny ostatní suroviny, zalijeme vodou, aby byl jazyk ponořený a slabým varem vaříme doměkka (v papiňáku 60 minut). -
Měkký jazyk z hrnce vytáhneme, ponoříme na 5 minut do studené vody a sloupneme.
-
Vývar scedíme do druhého hrnce, doplníme vodou do celkového množství 1 l a přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu.
-
Rozdělíme do talířů a každou porci posypeme nakrájenou natí. Použijeme buď lahůdkovou cibulku, pažitku nebo lístky petrželky.
Poznámka od kuchařky
Zbytek jazyka nakrájíme na plátky a můžeme podávat po studenu s hořčicí a kyselkou okurkou..
Nebo podávat jako druhý chod s bramborovou kaší a osmaženou cibulkou.
Uzený jazyk je také dobrý v kombinaci s knedlíkem a křenovou omáčkou.
Já jsem k němu připravila pyré z jablek a sterilovaného křenu https://www.toprecepty.cz/recept/53200-hovezi-uzen…