Polévka z petrželové natě

273
- reklama -

Suroviny

1 l vody
2 plné hrsti nadrobno nakrájené zelené petrželky
libeček nebo maggi
sůl
muškátový květ
pepř na dochucení
máslová jíška:
máslo
hl. mouka
0,5 l kyšky
1 nakrájená mrkev pro barvu (nemusí být)
Na noky:
2 vejce
krupice
muškátový květ
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Nadrobno nasekanou nať dáme vařit do vroucí vody, přidáme koření.

  2. Mezitím si připravíme nočky – v misce smícháme uvedené přísady – krupici přisypáváme tak, aby vzniklo husté těsto, které se dá vykrájet lžičkou (záleží hodně na velikosti vajec).

  3. Pak malou lžičkou vykrájíme nočky, které hned hážeme do vroucí polévky.

  4. Nakonec si připravíme máslovou jíšku, kterou rozšleháme v kyselém mléce a přes cedník ji vlijeme do polévky.

  5. Provaříme, až nočky vyplavou na povrch, mělo by to být hotové. Dochutíme, podáváme.

Poznámka od kuchařky

Doporučuji na zkoušku vytáhnout nok a rozkrojit, zda je uvařený. Já jsem tam ještě těsně před dovařením pro barevnější vzhled nakrájela mrkev a asi 3 min povařila, aby chrupala.Ale nutné to není.