Suroviny
- 1 dýně Hokkaido
- 2 paličky česneku
- 500 ml vývaru (dle potřeby)
- 100 ml smetany či kokosového mléka (dle chuti)
- sůl
- olivový olej
- popř bylinky dle chuti
Postup přípravy receptu
-
Dýni rozpůlíme, odstraníme jádra a do vzniklé dutiny vložíme celé neoloupané stroužky česneku (jedna půlka dýně = 1 palička česneku), lehce prosolíme a zakápneme olejem. Dle chuti můžeme přidat i bylinky, např. tymián, rozmarýn.
-
Jednotlivé poloviny dýně zabalíme do alobalu a pečeme v troubě asi 1-1,5 hodinu (200°C). Poté vyjmeme z trouby, rozbalíme a necháme zchladnout, aby česnek v ruce nepálil.
-
Lehce vychladlý česnek vymačkáme do hrnce, přidáme na kousky nakrájenou dýni (netřeba loupat, Hokkaido má kůru měkkou), zalijeme trochou teplého vývaru a ponorným mixerem rozmixujeme. Prohřejeme a dosolíme dle chuti.
-
Nakonec zjemníme smetanou či kokosovým mlékem.
Poznámka od kuchařky
Množství vývaru a smetany je orientační, záleží na velikosti dýně a na vkusu každého (někdo raději polévku hustější, jiný smetanovější…)
Česnek díky pečení zesládne a „zoříškovatí“, ztratí svou typickou štiplavost a výraznost.