Suroviny
- 3 kuřecí hřbety na polévku
- králičí plec a hrudí (340 g)
- 2 větší mrkve
- 1 větší cibule
- 2 kořeny petržele
- kousek pórku
- kousek květáku
- kousek kedlubny
- kousek kapusty
- kousek celeru
- 4 stroužky česneku
- Koření:
- koriandr
- kmín
- pepř
- nové koření
- tymián
- 4 bobkové listy
- libeček
- celerová nať
- petrželová nať
- sušené houby (množství dle sebe, já dala 2 velké hrsti)
- 1 vejce
- 2 PL mouky
- 3,5 litru vody
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si rozdělíme zeleninu na 2 půlky. První necháme vcelku, druhou nakrájíme nadrobno.
-
Očištěné maso vložíme do studené vody, přidáme zeleninu vcelku, houby (namáčet je nemusíme, vaří se dost dlouho) a veškeré koření (doporučuji dát vše kromě bobkových listů do vajíčka na čaj) a také libeček a natě, 2 stroužky česneku a půlku cibule.
-
Velmi mírným varem perlíme asi 3 hodiny.
-
Maso vyndáme a obereme z kostí.
-
Zeleninu taktéž vyndáme a odložíme.
-
Do vývaru nyní vložíme 2. polovinu zeleniny nakrájené nadrobno včetně zbylé poloviny cibule a necháme cca 4 minuty projít varem. Tu původní uvařenou zeleninu vcelku – kdo má rád, rovněž si ji nakrájí a vloží zpět nebo prostě zlikviduje jinak.
-
Maso vložíme zpět.
-
Z vejce a mouky rozmícháme kašičku, kterou lijeme přes vidličku do polévky, provaříme, vyndáme koření a vypneme sporák. Dochutíme solí, zbylým česnekem apod.
Polévka je velmi hustá, můžeme ji zředit vodou, nebo vrátit do polévky jen část masa a zeleniny a zbytek použít třeba na rizoto.