
Suroviny
3-4 porce
- Na 1 l polévky:
- 2 kuřecí hřbety
- 2 menší mrkve
- plátek celeru
- 3 zrnka nového koření
- 3 zrnka černého pepře
- 1 stroužek česneku
- 1 malá cibule
- plátek másla
- vlasové nudle domácí (nebo koupené)
- sůl
- pepř
- libeček
- pažitka nebo petrželka
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí hřbety omyjeme a vložíme do hrnce s 1,5 l studené vody. Přidáme koření (můžeme dát do čajového vajíčka), cibuli, česnek, mírně osolíme a přivedeme k varu. Sebereme pěnu, snížíme teplotu a pomalu táhneme cca 1 hodinu, pak vývar přecedíme.
-
Očistíme a nakrájíme zeleninu, lehce opečeme na másle a dáme vařit do vývaru. Obereme maso a vložíme do polévky.
-
Zvlášť uvaříme nudličky v osolené vodě na skus, propláchneme na sítku a vložíme do polévky (nebo do talířů a zalijeme vřelou polévkou). Polévku dochutíme solí, pepřem a přidáme libeček a pažitku nebo petrželku .
-
Domácí nudličky: na 1 vejce 100 g polohrubé mouky, nechat odpočinout, vyválet tenkou placku, nechat oschnout a nakrájet nudličky.
Poznámka od kuchařky
Libeček můžeme uchovat v mrazáku, opláchnuté osušené lístky napěchujeme do skleničky a vložíme do mrazáku, podle potřeby nejlépe vidličkou potřebné množství vyndáme a použijeme jako čerstvě nasekané.