Suroviny
- cca 250 g kuřecích prsou
- cca 1 hrnek červené čočky
- 2 cibule
- 1 střední mrkev
- menší 1/4 celeru
- 4 střední brambory
- 1 konzerva krájených rajčat
- 3 stroužky česneku
- olivový olej
- sůl
- pepř
- sladká sušená paprika
- bobkový list
- nové koření
- majoránka
- drcený kmín
- tymián
- sušená petrželová nať
Postup přípravy receptu
-
Pro začátek to chce větší hrnec, ale jakmile se ují, vystačí to i na menší. Mrkev a celer jsem si na jemno nastrouhala. 1 cibuli na jemno nakrájela. Maso jsem si nakrájela na menší kostky (plátky, kousky, na cokoliv je libo), osolila, opepřila a ochutila trochou sladké papriky.
-
Do hrnce jsem si dala trochu olivového oleje a dala do něj osmažit maso. Když už bylo propečené a pustilo šťávu, dala jsem si jej do misky bokem a na výpeku jsem si osmahla zeleninu a až chytla barvu, zalila jsem ji zhruba 2-3 hrnky vody.
-
Někdy mezitím jsem si naškrábala brambory a nakrájela je na kostičky, které jsem přidala do hrnce s novým kořením a 2 bobkovými listy. Přidala jsem i trochu kmínu, majoránky, tymiánu, petrželové natě a docela dost pepře.
-
Zhruba po 15 minutách varu poměrně naprudko jsem vsypala do polévky hrnek čočky a vařila dalších 10-15 minut. Brambory jsem šťouchadlem lehce rozmačkala a přidala konzervu krájených rajčat, na hrubo nakrájené cibule a maso.
-
Zároveň jsem dosolila podle potřeby a přidala ještě kmín, majoránku a tymián. Na posledních 5 minut jsem přidala i prolisovaný česnek.
-
Ony kostky brambor mi nakonec v polévce přišly takové nepatřičné, tudíž při rozšťouchání jednak zahustily, jednak zůstaly takové akorát velké.
-
Podávala jsem zdobené petrželovou natí a strouhanou Gran Moravií. Možno doplnit i o opečený toast či krutony.
Poznámka od kuchařky
http://hratkyspekaci.blogspot.com/2013/10/hrejiva-…
Inspirace je z časopisu Chuť a styl, do jaké míry jsem se držela či nedržela receptu, nedokážu říct, protože jsem jej jen prolistovala a pak do polévky dala to, co bylo doma.