Polévka srbská čorba

184
- reklama -

Suroviny
4 porce

150 g tuku
kousek cibule
200 g předního vepřového masa bez kosti (plec, ramínko)
mletá sladká paprika
1,3 l vody
kousek mrkve, petržele a celeru
sůl
mletý pepř
2 zrnka nového koření
1 bobkový list
2 rajčata
2 papriky
feferonky
1/4 lžičky octa
petrželka
Vegeta speciál (tu si dnes asi někdo nepřidá)Nočky:
1 malé vejce
2-3 lžíce hrubé mouky
1 lžíce strouhanky
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Na tuku zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme maso pokrájené na kostičky, lehce je osmahneme a dusíme v menším množství vody pod pokličkou, až se šťáva téměř vydusí. Zasypeme paprikou, po zpěnění zalijeme trochou vody, přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu, koření, sůl, a dusíme, až maso téměř změkne.

  2. Přidáme zbývající vodu, vše uvedeme do varu, vložíme papriky, rajčata a feferonky (feferonky dáme podle chuti, ale nelze je úplně vynechat), vaříme až zelenina téměř změkne. Zavaříme malou lžičkou nočky a vaříme 5 min. Polévku nepatrně okyselíme octem, vyjmeme nové koření a bobkový list, polévku posypeme nasekanou petrželkou a podáváme.

  3. Příprava nočků: Vejce rozšleháme s částí mouky, strouhankou a solí, promícháme, podle potřeby přidáme mouku a vypracujeme tvárlivé těsto. Necháme je asi 10 min odležet.

Poznámka od kuchařky

Zdroj – Sešit Libuše Vlachové (Sešit = brožované vydání kuchařských předpisů – měla jsem kdysi půjčené od sousedky). Mírně upraveno.

Čorba je polévka rozšířená nejen v různých zemích na Balkáně, ale téměř v celém středomoří, např. v Tunisu je prý známá pod jměnem šorba, kde se dělá buď z kuřecího nebo skopového masa. Ingredience jsou pochopitelně podle různých zemí a oblastí odlišné.