Polévka se zelím a žampiony

54
- reklama -

Suroviny
4 porce

2 hrsti nakrájeného hlávkového zelí
2 mrkve
4 žampiony
sůl
pepř
bobkový list
nové koření
majoránka
1 kostka masoxu
Jíška:
2 polévkové lžíce másla
3 polévkové lžíce hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce vložíme nakrájené zelí na nudličky, pokrájené žampiony a mrkev na kostičky, zalijeme asi 1 litrem vody, vložíme masox, sůl, pepř, bobkový list, majoránku a nové koření, dáme vařit.


    Zobrazit celý recept

  2. Mezitím si v rendlíčku rozpustíme máslo, zasypeme hladkou moukou a uděláme světlou jíšku, kterou necháme vychladnout, pak ji zalijeme asi jedním decilitrem studené vody a rozmícháme ji dohladka.

  3. Až budou zelí a mrkev v polévce uvařené, zalijeme polévku rozmíchanou jíškou s vodou a polévkou mícháme, aby se jíška v polévce rozmíchala dohladka. Podle chuti dochutíme, dosolíme a můžeme podávat.

Poznámka od kuchařky

Výborně chutnala posypaná pažitkou.