
Suroviny
4 porce
- 300 g vařených brambor (nakrájených na kostičky)
- 1 nožička klobásy (zde maďarská koňská)
- 2 nožičky párku
- 2 lžičky sladké papriky
- 4 lžíce oleje (sádla)
- 1 střední cibule nakrájená najemno
- 2 lžíce hladké mouky
- 300 ml mléka
- 2 kostičky Masoxu
- 1 lžíce jemné uzené papriky
- sůl
- pepř
- mletý kmín
- 1 lžíce majoránky
- 1 – 2 stroužky prolisovaného česneku
- v případě potřeby lze dohustit instantní jíškou
- cca 1 litr vody
Postup přípravy receptu
-
Cibulku zpěníme na oleji dorůžova, přidáme mouku a jíšku, necháme lehce zasmahnout.
-
Pak po troškách přidáváme studenou vodu a mícháme, aby nevznikly hrudky, přisypeme obyčejnou papriku, rychle promícháme a přidáme mléko s masoxem. Necháme 15 minut provařit.
-
Pak vsypeme brambory.
-
Na trošce oleje osmahneme uzeninu nakrájenou na tenká kolečka a nakonec k ní přidáme uzenou papriku, mletý kmín a vše vložíme do polévky.
-
Dochutíme pepřem, česnekema, majoránkou a případně dosolíme.
Poznámka od kuchařky
Byla to dnešní „rychlopolívka“. Určitě je lepší místo masoxu použít hovězí vývar, ale já potřebovala honem nějakou časově nenáročnou a teplou svačinku, tak jsem volila „instantní“ cestu. Brambory zbyly od oběda, bez obav ale použijte i syrové a dejte je do vývaru vařit do změknutí.
P.S: Pečivo, které je na obrázku, jsou skvělé domácí tatarkové bagetky podle Cathleen 🙂http://www.toprecepty.cz/recept/7864-tatarkove-bag…