
- reklama -
Suroviny
            4 porce
							
    
- 400 g řapíkatého celeru nakrájeného na drobné kousky
 - 1 středně velká cibule nakrájená nadrobno
 - 250 smetany ke šlehání
 - 1 lžíce sušeného česneku (nebo 1 stroužek)
 - 3 trojúhelníčky smetanového taveného sýra
 - 2 lžíce olivového oleje
 - 3 lžíce másla
 - 1 litr horké vody
 - bílý pepř
 - sůl
 - špetka muškátového květu
 - čerstvá bazalka (10 lístků)
 - pažitka
 - Na případné zahuštění:
 - 2 lžíce hladké mouky
 
Postup přípravy receptu
- 
Na másle a olivovém oleji zpěníme cibulku a zpěníme cibuli. Přidáme řapíkatý celer a orestujeme. Pak zalijeme vodou, osolíme, opepříme a vaříme doměkka. Tyčovým mixérem vše rozmixujeme.
 - 
Přidáme smetanu, tavený sýr, česnek, muškátový květ a nakonec natrhanou bazalku s pažitkou. Stáhneme z plotny, vmícháme lžíci studeného másla a podáváme (samotnou nebo s opečenými krutonky).
 - 
Zahuštění polévky (není nutné): v menší zavařovací sklenici smícháme dvě lžíce hladké mouky se smetanou, pevně uzavřeme a protřeme, aby nevznikly hrudky, provaříme.
 
Poznámka od kuchařky
Dietnější varianta: smetanu ke šlehání lze nahradit smetanou na vaření (10-12% tuku), nezahušťujeme moukou.
            Kuchařka: danielle72
        
            








