
Suroviny
4 porce
- 1 mrkev
- 1 plátek celeru
- 2 větší brambory
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 plechovka červených fazolí
- kousek cukety (nebo pórku, pokud máme zbytek)
- hrst mražené kukuřice
- 15 cm klobásky chorizo
- špetka sušeného oregana
- vývar (nebo Natur bujón)
- 1 lžíce sádla (nebo olej)
- 1 lžička červené papriky
- sůl
- pepř
- chilli
- zelená petrželka, libeček nebo koriandr k dokončení
Postup přípravy receptu
-
Čerstvou zeleninu očistíme a nakrájíme jak jsme zvyklí, můžeme použít i jiné druhy zbylé zeleniny. Brambory (1,5 ks) nakrájíme na kostičky, půlku nastrouháme (rozvaří se na zahuštění). Fazole slijeme, propláchneme a necháme na sítu okapat.
-
V hrnci rozehřejeme tuk a necháme zpěnit nasekanou cibuli. Po chvilce přidáme česnek, mrkev a celer. Chvilku restujeme, přidáme papriku, promícháme, podlijeme vývarem nebo vodou s bujónem a přivedeme k varu.
-
Přidáme brambory, sůl, pepř, oregano, dle chuti chilli a vaříme při snížené teplotě do poloměkka. Klobásku nakrájíme na kolečka a spolu s cuketou, fazolemi a kukuřicí vložíme do polévky. Už jen krátce povaříme do změknutí brambor.
Na talíř přidáme jen trošku bylinek.
Poznámka od kuchařky
Polévku jsem vařila předposlední den dovolené kdysi ve Španělsku, abych zužitkovala co zbylo v lednici z nákupu v místní tržnici.









