- reklama -
Suroviny
- ½ menšího květáku
- 1 velká nebo 2 malé kedlubny
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 2 brambory
- hrst sušených hub
- 1 zeleninový gelový bujon Dr. Oetker
- máslo na dva prsty
- 1 lžíce ol. oleje
- 1.5 l vody
- sůl
- pepř
- 1 lžíce máslové jíšky, bude-li potřeba
- Dále:
- zelená petrželka
Postup přípravy receptu
-
Houby dopředu namočíme aspoň na 2 hodiny.
Květák rozebereme na růžičky a opláchneme, brambory oloupeme a pokrájíme na kostky, cibuli na kostičky, očištěnou mrkev na nudličky a kolečka a oloupané kedlubny na nudličky. -
V hrnci rozpustíme máslo s lžící oleje a osmažíme cibuli do sklovita, přidáme ostatní zeleninu a chvíli ještě restujeme.
Podlijeme vodou s bujónem, osolíme, opepříme, přidáme houby a vaříme do změknutí zeleniny. -
Hotovou polévku dochutíme solí a pepřem a chceme-li, zahustíme máslovou jíškou (ale není nutné).
-
Nakonec polévku ozdobíme zelenou petrželkou.
Kuchařka: medanek