
Suroviny
2.50 litru
- 1 velká brambora
- 5 žampionů
- 1 cibule
- 1 větší mrkev
- 3 růžičky květáku
- 50 g nivy
- 50 g eidamu
- jarní cibulka
- zeleninový bujón
- 1 menší lžíce vegety
- 2 lžíce hladké mouky na jíšku
- kousek másla (na jíšku)
- pažitka
- kdo víc solí, přidá sůl
- čerstvé oregáno
- pažitka
Postup přípravy receptu
-
Bramboru, květák a žampiony nakrájíme na menší kousky, mrkev a sýry nastrouháme a necháme na později.
-
Na másle osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme mouku a uděláme světlejší jíšku, zalijeme zeleninovým bujónem s vodou, poté přidáme nakrájenou zeleninu, žampiony, oregáno a necháme vařit, než zelenina změkne.
-
Nakonec přisypeme strouhanou mrkev se sýry a necháme vařit, než se sýry roztaví. Kdo chce dosolí, ale pozor, bujón, vegeta a sýry jsou slané.
-
Do polévky přihodíme krájenou jarní cibulku, převaříme jí a pak už jen posypeme pažitkou.
Poznámka od kuchařky
Polévečku jsem si opět vymyslela, vyzkoušela a zjistila jsem, že nám moc chutná a budu jí proto opakovat! Měli byste ji vyzkoušet, stojí za to. Problém jsem měla jen s názvem, ale vyřešila jsem takto. Příště vyzkouším dát ještě trochu smetany.