Suroviny
- 160 g zmekleho masla
- 80 g trtinoveho cukru
- 4 vejce
- 240 g hladke mouky
- 90 ml mleka
- 5 lzicek kakaa
- 2 lzicky prasku do peciva
- spetka soli
- l zicka vanilkove esence
- (vsechny ingredience musi byt pokojove teploty)
- sirup:
- 1 hrnek vody
- 1 hrnek cukru
- par kapek citronove stavy
- 2 lzice javoroveho sirupu
- krem:
- 1 pudink bez vareni
- 400 ml smetany ke slehani
- 1/4 hrnku mleka
- 2 lzice kremove bile cokolady
Postup přípravy receptu
-
Vodu a cukr na sirup přivedeme za občasného míchání k varu, přidáme pár kapek šťávy z citrónu a na mírném ohni vaříme cca 5-10 minut, do konzistence sirupu.
-
Necháme vychladnout. Po vychladnutí vmícháme javorový sirup.
-
Máslo a cukr vyšleháme v hladkou pěnu. Pomalu zašleháme vejce (po jednom, pokud šleháte v robotu, snožte obrátky na minimum a doporučuji K-metlu). Prosejeme mouku s práškem do pečiva a solí.
-
Do máslové směsi opatrně přidáváme mouku a mléko (vždy střídavě a po troškách tak, abychom začali o skončili moukou). Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné přidáme vanilkovou esenci, do druhé kakao a lžíci mléka.
-
Košíčky na cupcakes vytřeme olejem (já dělám větší, těsto mně vyšlo na 9 košíčků, u menších těsto vyjde na dvojnásobek), vysypeme kokosem a střídavě lžící dáváme vrstvu tmavého a světlého těsta. Pokud používáme jednorázové papírové košíčky, nemusíme vymazávat olejem a vysypávat.
-
Pečeme při 180°C cca 15 minut. Pro kontrolu provedeme špejlí zkoušku.
-
Ihned po upečení každý cupcake polijeme 5 lžičkami sirupu a necháme vsáknout. Poté vyndáme z košíčku. Pokud se nám cupcakes nerovnoměrně nafoukly, můžeme je seříznout nožem, ale většinu nepřesností ukryje a doladí krém. Necháme vychladnout.
-
Pudink, šlehačku a mléko dáme do šlehače a ušleháme tuhý krém. Přimícháme bílou čokoládu.
-
Cupcakes ozdobíme krémem a dále dle vlastní fantazie. Já použila práškové cappuccino, strouhanou čokoládu, kuličky Nesquik a vlašské ořechy.
Poznámka od kuchařky
1 hrnek = 200 ml
Testo na cupcakes je obvykle vice suche, proto jsem zvolila politi sirupem, coz testo zvlacni. Urcite by slo polit i necim jinym napr. kavou. Pokud nechcete testo polevat, dejte do testa vice cukru (v original receptu je 200 g cukru krupice).
Nejlepe chutnaji druhy den.
inspirace na testo z www.catalinapece.blogspot.com (mirne upraveno)
inspirace na mramorovani testa z http://www.toprecepty.cz/recept/30024-dort-s-kysanou-smetanou—zebra/