Suroviny
asi 28 kousků
- TĚSTO:
- 100 g másla nebo margarínu nakrájeného na kousky
- tuk na vymazání plechu
- 150 g prosáté hladké mouky
- 25 g prosáté kukuřičné mouky
- 50 g krupicového cukru
- 1 lžička mandlové či vanilkové tresti
- NA OZDOBENÍ:
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžičky vody
- pár kapek růžového potravinářského barviva
- cukrářské zdobení
Postup přípravy receptu
-
Předehřejte troubu na 180°C. Vymažte dva plechy. Do mísy vložte máslo či margarín, mouku a kukuřičnou mouku. Máslo v mouce prsty důkladně rozdrobte, až vznikne jemná drobenka.
-
Přidejte krupicový cukr a mandlovou či vanilkovou esenci a vypracujte tuhé těsto. Zabalte je do potravinové fólie a uložte asi na 10 minut do mrazničky.
-
Těsto vyválejte na 5 mm silný plát a vykrajujte z něj různé tvary, např. hvězdičky, srdíčka či malá kolečka.
-
Vykrájené tvary položte na plech a pečte 10 minut, nebo dokud cukroví nezezlátne. Pomocí stěrky přesuňte cukroví z plechu na mřížku a nechte je vychladnout.
-
Mezitím smíchejte moučkový cukr se dvěma lžičkami vody a vytvořte hustou polevu. Polovinu smíchejte s potravinářským barvivem, abyste získali růžovou polevu. Druhá polovina polevy bude bílá. Každý kousek cukroví potřete trochou polevy.
-
Navrch cukroví ozdobte cukrovým sypáním či kytičkami. Hotové cukroví můžete podávat ihned nebo skladovat ve vzduchotěsné nádobě.