Polentový nákyp s kuřecím masem

64
- reklama -

Suroviny

125 g polenty
1/4 litru vývaru (nebo vody)
kelímek zakysané smetany
2 vejce (do roka jen žloutky)
cca 1/4 brokolice
1 mrkev
1 kuřecí prso
50 g másla
lžíce oleje

Postup přípravy receptu

  1. Vývar nebo vodu přivedeme k varu a pomalu vsypeme polentu, pečlivě mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Bude nejspíš velmi hustá, proto ji v případě potřeby můžete naředit ještě další vodou, ale přesto to nepřehánějte – hustota je velmi žádoucí, budeme ještě ředit zakysanou smetanou. Chvilku nechte projít teplem a zodpovědně míchejte, aby se kaše nepřipálila.

  2. Poté odstavte z plotny, nechte trošku zchladnout a smíchejte se zakysanou smetanou a vejcem.

  3. Zatímco kaše chladne, připravíme si zeleninu.

  4. Brokolici oberte na ty nejdrobnější růžičky, mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle, kuře nakrájejte na malé kostičky.

  5. V pánvi rozehřejte máslo se lžící oleje (aby se nepřipalovalo) a na něm dozlatova osmahněte brokolici, mrkev a kuřecí maso. Poté vmíchejte do polentové kaše.

  6. Pečte v troubě dle svých zvyklostí, cca půl hodiny na 200°C, dokud nákyp neupečete do zlatova.

Poznámka od kuchařky

Pokud pokrm připravujete pro děti:

– polenta je kukuřičného původu, je tedy bezlepková a vhodná i pro nejmenší děti od miminka, stejně tak jako mrkev a brokolice

– zakysané mléčné výrobky včetně zakysané smetany začínáme podávat kolem 8. – 9. měsíce

– dětem do 1 roku z vejce vynechejte bílek, který zatěžuje ledviny a dává se až od 1 roku

Mé další recepty najdete na: http://mamavkuchyni.blogspot.cz