
Suroviny
- 250 g kukuřičné krupice (polenty)
- 1 litr vody
- sůl
- 1 hermelín
- máslo nebo olivový olej
- 125 g másla
- 1 stroužek česneku
- pár kapek citrónové šťávy
- 2 lžíce nasekaných bylinek:
- pažitka
- petrželka
- libeček
- bazalka…apod (kombinace dle individuální chuti)
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Ve větším kastrolu dáme vařit vodu, kterou osolíme buď obyčejnou solí nebo bylinkovou kostkou (lepší 🙂 ). Do vroucí vody za stálého míchání přisypáváme polentu a od bodu varu vaříme a průběžně často mícháme asi 15 minut. Uvařenou polentu smícháme s nadrobno nakrájeným hermelínem, povrch uhladíme, potřeme rozpuštěným máslem nebo olivovým olejem a necháme vychladnout.
-
Mezitím ze změklého másla, prolisovaného česneku, bylinek, citrónové šťávy a soli utřeme bylinkové máslo, vytvarujeme do válečku a necháme v ledničce (nebo chvilku i v mrazáku) ztuhnout.
Z vychladlé polentové směsi tvarujeme pomocí lžíce nebo rukama malé noky (velikosti sousta), které potom ohřejeme v mikrovlnné troubě nebo na pařáku a poklademe bylinkovým máslem.
Poznámka od kuchařky
Noky můžeme použít jako přílohu k minutkovému, grilovanému nebo pečenému masu, ale dobré jsou i jen se salátem nebo zeleninovou oblohou.