Polentové noky s hermelínem a česnekovo-bylinkovým máslem

115
- reklama -

Suroviny

250 g kukuřičné krupice (polenty)
1 litr vody
sůl
1 hermelín
máslo nebo olivový olej
125 g másla
1 stroužek česneku
pár kapek citrónové šťávy
2 lžíce nasekaných bylinek:
pažitka
petrželka
libeček
bazalka…apod (kombinace dle individuální chuti)
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Ve větším kastrolu dáme vařit vodu, kterou osolíme buď obyčejnou solí nebo bylinkovou kostkou (lepší 🙂 ). Do vroucí vody za stálého míchání přisypáváme polentu a od bodu varu vaříme a průběžně často mícháme asi 15 minut. Uvařenou polentu smícháme s nadrobno nakrájeným hermelínem, povrch uhladíme, potřeme rozpuštěným máslem nebo olivovým olejem a necháme vychladnout.

  2. Mezitím ze změklého másla, prolisovaného česneku, bylinek, citrónové šťávy a soli utřeme bylinkové máslo, vytvarujeme do válečku a necháme v ledničce (nebo chvilku i v mrazáku) ztuhnout.
    Z vychladlé polentové směsi tvarujeme pomocí lžíce nebo rukama malé noky (velikosti sousta), které potom ohřejeme v mikrovlnné troubě nebo na pařáku a poklademe bylinkovým máslem.

Poznámka od kuchařky

Noky můžeme použít jako přílohu k minutkovému, grilovanému nebo pečenému masu, ale dobré jsou i jen se salátem nebo zeleninovou oblohou.