
Suroviny
- 4 plátky krkovičky
- 1 máslová dýně
- 5 větších mrkví
- 1 čajová lžička nasekané petrželky
- kousek másla
- Polentové knedlíčky:
- 125 g polenty
- 500 ml plnotučného mléka
- 1/2 čajové lžičky růžové himalájské soli
Postup přípravy receptu
-
Mléko se solí přivedeme k varu a přisypeme polentu. Za stálého míchání umícháme hustou kaši. Vypneme a necháme vychladnout.
-
Oloupeme máslovou dýni a nakrájíme na větší kostky, to samé uděláme s mrkví a společně vložíme do nádobky parního hrnce.
-
Polentová kaše mezitím vychladla, tak si ukoulíme krokety. Připravíme si pekáč, který zastříkneme olejem aby byl pečlivě vymaštěný a vložíme krokety, kterými následně zakvrdláme, aby se olejem obalily. Neměly by být jedna přes druhou, chce to prostor, aby se k sobě vzájemně nepřichytily. A můžeme si rozpálit troubu.
-
Plátky krkovičky řádně naklepeme z obou stran a zlehka posolíme. Vložíme do misky parního hrnce, aby se udržela šťáva a tu vložíme do nádoby parního hrnce. Já mám parní hrnec, kde jsou nádoby vedle sebe, takže postavení je individuální.
-
Mrkev s dýní i krkovičku zapneme v parním hrnci na 45 minut a zhruba po 10 minutách dáme péct do trouby krokety na 200° hezky do zlatova.
-
Jakmile je parní hrnec hotov, dáme si krkovičku i se šťávou na pánev, zprudka zasmažíme na másle a posypeme petrželkou. Mezitím si přendáme mrkev s dýní do vyšší nádoby, přidáme trochu másla a rozmixujeme na pyré.
Krokety by už měly být též hotové, takže vše společně dáme na talíř a můžeme si začít pochutnávat.
Poznámka od kuchařky
Na polentové krokety jsem narazila u kamarádky, jejíž vaření moc ráda sleduji. Neodolala jsem a musela je vyzkoušet. Mňam! A zároveň musím doporučit parní hrnec, ve kterém poslední dobou každý den vařím.