Suroviny
- 300 g pohankové mouky
- 2 lžíce rozehřátého vlahého másla
- 1 vejce
- asi 1/2 l vody
- špetka soli.
- Náplň 1:
- šunka, sýr, vejce, pepř, sůl.
- Náplň 2:
- Baby špenát, volské oko
- Náplň 3:
- camembert, hruška, vlašské ořechy.
Postup přípravy receptu
-
Ušleháme těsto, bude o trošku hustší než na palačinky, spíš jako na lívance. Necháme aspoň 3 hodiny (ale nejlépe přes noc) odpočívat v chladnu.
-
Pak na hodně rozpálenou nepřilnavou pánev potřenou tukem lijeme postupně malou naběračkou těsto, rozlijeme dotenka po pánvi a pečeme jen z jedné strany a ne moc dlouho, jen, co těsto zaschne i na povrchu. Přepečené by se lámalo. Francouzi prý pánev potírají kůží ze slaniny, mně muselo stačit lehké potření sádlem Vrstvíme na sebe.
-
Pak dáváme zpět na pánev, položíme náplň, přehneme do čtverce, aby zůstalo „okénko“ a ještě chvíli zapečeme.
-
Lze ale pracovat postupně – téměř upečenou placku naplníme, přehneme a dopečeme, aby se náplň prohřála.
-
Náplň 1: Z vajec upečeme na pánvi volská oka, osolíme, opepříme. Doprostřed hotové palačinky dáme plátek šunky, plátek sýra a volské oko a zapečeme, aby žloutek zůstal stále tekutý.
-
Náplň 2: Na galetku rozprostřeme omytý a okapaný špenát, položíme volské oko a prohřejeme. Složíme na čtverec.
-
Náplň 3: Plátky hrušek lehce opečeme na másle. Camembert rozřízneme na 3 kolečka. Na každou galetku dáme kolečko sýra, plátky hrušek a posypeme nasekanými vlašskými ořechy. Zapečeme.
-
Dá se vymyslet mnoho dalších náplní, nejen slaných… např. tepelně upravené maso, houby, zelenina, …Je to na vás.
Poznámka od kuchařky
Bretaň se kromě sladkých palačinek z pšeničné mouky- crepes, proslavila i jejich slanou variantou z mouky pohankové. Nejen, že jsou tudíž zdravější, ale mají výraznější chuť.