Pohankové palačinky – Galettes

55
- reklama -

Suroviny

300 g pohankové mouky
2 lžíce rozehřátého vlahého másla
1 vejce
asi 1/2 l vody
špetka soli.
Náplň 1:
šunka, sýr, vejce, pepř, sůl.
Náplň 2:
Baby špenát, volské oko
Náplň 3:
camembert, hruška, vlašské ořechy.

Postup přípravy receptu

  1. Ušleháme těsto, bude o trošku hustší než na palačinky, spíš jako na lívance. Necháme aspoň 3 hodiny (ale nejlépe přes noc) odpočívat v chladnu.


    Zobrazit celý recept

  2. Pak na hodně rozpálenou nepřilnavou pánev potřenou tukem lijeme postupně malou naběračkou těsto, rozlijeme dotenka po pánvi a pečeme jen z jedné strany a ne moc dlouho, jen, co těsto zaschne i na povrchu. Přepečené by se lámalo. Francouzi prý pánev potírají kůží ze slaniny, mně muselo stačit lehké potření sádlem 🙂 Vrstvíme na sebe.

  3. Pak dáváme zpět na pánev, položíme náplň, přehneme do čtverce, aby zůstalo „okénko“ a ještě chvíli zapečeme.

  4. Lze ale pracovat postupně – téměř upečenou placku naplníme, přehneme a dopečeme, aby se náplň prohřála.

  5. Náplň 1: Z vajec upečeme na pánvi volská oka, osolíme, opepříme. Doprostřed hotové palačinky dáme plátek šunky, plátek sýra a volské oko a zapečeme, aby žloutek zůstal stále tekutý.

  6. Náplň 2: Na galetku rozprostřeme omytý a okapaný špenát, položíme volské oko a prohřejeme. Složíme na čtverec.

  7. Náplň 3: Plátky hrušek lehce opečeme na másle. Camembert rozřízneme na 3 kolečka. Na každou galetku dáme kolečko sýra, plátky hrušek a posypeme nasekanými vlašskými ořechy. Zapečeme.

  8. Dá se vymyslet mnoho dalších náplní, nejen slaných… např. tepelně upravené maso, houby, zelenina, …Je to na vás.

Poznámka od kuchařky

Bretaň se kromě sladkých palačinek z pšeničné mouky- crepes, proslavila i jejich slanou variantou z mouky pohankové. Nejen, že jsou tudíž zdravější, ale mají výraznější chuť.