- reklama -
Suroviny
4 porce
- 30 g másla
- 1 střední cibule
- 1 větší mrkev
- 1 petržel
- 50 g zeleného hrášku
- kousek celeru (cca 70 g)
- 75 g pohanky
- 75 g hub (žampiony nebo hlíva ústřičná)
- 1,5 l vývaru
- 100 g tučnějšího taveného sýru (ne odtučněný)
- trochu sušeného droždí
- namletý pepř, sůl
- zelené natě (petrželka, pažitka, kopr, aspoň jeden druh)
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu očistíme a pokrájíme na menší kousky, jak jsme zvyklí, houby též na menší kousky. Rozehřejeme máslo a vše krátce osmahneme. Přidáme pohanku, promícháme a zalijeme vývarem. Solíme podle použitého vývaru, jak moc je slaný. Před dovařením přidáme hrášek a ještě malou chvíli vaříme do měkka.
-
Tavený sýr rozmačkáme, přidáme do polévky a zamícháme. Přidáme sušené droždí (kdo má rád, může místo něj i kousek čerstvého droždí). Necháme znovu projít varem. Přidáme petrželku nebo jinou zelenou nať.
-
Polévku ochutnáme, dosolíme a opepříme. Podáváme s krutony či bez nich.
Poznámka od kuchařky
Polévka je rychlá, velmi dobrá a bez lepku.
Kuchařka: rybarka007