Pohanková polévka s houbami a taveným sýrem

43
- reklama -

Suroviny
4 porce

30 g másla
1 střední cibule
1 větší mrkev
1 petržel
50 g zeleného hrášku
kousek celeru (cca 70 g)
75 g pohanky
75 g hub (žampiony nebo hlíva ústřičná)
1,5 l vývaru
100 g tučnějšího taveného sýru (ne odtučněný)
trochu sušeného droždí
namletý pepř, sůl
zelené natě (petrželka, pažitka, kopr, aspoň jeden druh)

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu očistíme a pokrájíme na menší kousky, jak jsme zvyklí, houby též na menší kousky. Rozehřejeme máslo a vše krátce osmahneme. Přidáme pohanku, promícháme a zalijeme vývarem. Solíme podle použitého vývaru, jak moc je slaný. Před dovařením přidáme hrášek a ještě malou chvíli vaříme do měkka.


    Zobrazit celý recept

  2. Tavený sýr rozmačkáme, přidáme do polévky a zamícháme. Přidáme sušené droždí (kdo má rád, může místo něj i kousek čerstvého droždí). Necháme znovu projít varem. Přidáme petrželku nebo jinou zelenou nať.

  3. Polévku ochutnáme, dosolíme a opepříme. Podáváme s krutony či bez nich.

Poznámka od kuchařky

Polévka je rychlá, velmi dobrá a bez lepku.