
Suroviny
2 porce
- 100 g pohanky
- vývar
- 150 g zelených fazolek – čerstvých či mražených
- cca 100 g anglické slaniny nebo Váhalovy, moravské…
- 3 stroužky česneku
- olej nebo sádlo
- sůl
- pepř mletý
- tymián nebo majoránka
Postup přípravy receptu
-
Pohanku propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme dle návodu na obalu vývarem (lze jen vodou) a vaříme cca 12 minut doměkka. Lze ji vařit i kratší dobu a nechat ji pod poklicí a v teple takzvaně dojít.
-
Fazolky spaříme v osolené vroucí vodě a na cedníku je necháme okapat.
-
Na pánvi s troškou oleje nebo sádla necháme osmažit na kostičky pokrájenou slaninu, pak přisypeme fazolky, které smažíme jen na skus a ke konci smažení přidáme i najemno nasekaný česnek, který necháme rozvonět. Kdo má rád vůni bylinek, může s česnekem přidat i pár lístků čerstvého tymiánu nebo majoránku.
-
Do pánve nasypeme hotovou pohanku, promícháme, dochutíme solí, pepřem a podáváme.
-
Před podáváním můžeme posypat osmaženou cibulkou nebo čerstvě nasekanou petrželkou či pažitkou.
-
Pokud chceme zdravější verzi, použijeme místo slaniny šunku a nebo můžeme uzeninu zcela vynechat a nahradit jí třeba šmakounem, tofu… a podávat tak pohanku s fazolkami jako bezmasý pokrm.









