
Suroviny
4 porce
- 1,5 hrnku pohanky
- 1 velká cibule nebo dvě střední cibule
- zeleninový vývar nebo voda + odpovídající množství kvalitního zeleninového bujónu (např. sypký Wurzl, Alnatura)
- cca 300g hummusu, kupovaný (můj favorit je z Marks&Spencer) nebo dle tohoto receptu
- svazek mrkviček
- olivový olej
- 1-2 lžíce javorového sirupu nebo agáve sirupu
- microgreans
- klíčky nebo něco zeleného k tomu
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejte na 200°C a plech vyložte pečicím papírem.
-
Mrkev dobře omyjte a očistěte kartáčkem (neloupejte).
-
Mladou mrkev podélně rozkrojte, pokud máte jen „starou“, klasickou mrkev, nakrájejte ji šikmo na cca 2 cm velké špalíčky.
-
Mrkev na plechu potřete olivovým olejem smíchaným s javorovým či agáve sirupem a osolte.
-
Vložte do trouby a pečte cca 15 minut.
-
Pohanku dobře propláchněte ve studené vodě, dejte do hrnce společně s 300 ml zeleninového vývaru a přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut, dokud pohanka není měkká a nevstřebá všechen vývar.
-
Dle potřeby přilejte trochu vody/vývaru.
-
Cibulku nakrájejte na drobno a opékejte na rozpáleném oleji asi 10 minut, dokud není pěkně měkká (ale úplně hnědou nemusím). Poté jí i s olejem vmíchejte do uvařené pohanky.
-
Na talíř nandejte pohanku, na ní navrstvěte humus a několik kousků mrkve.
-
Posypte microgreens, ozdobte Véčkem z červené řepy a podávejte!
Poznámka od kuchařky
Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz