
- reklama -
Suroviny
- 3 dl pohanky tmavé
- 2 PL sádla
- 2 dl vřící vody
- 1 dl vody z namočených hub
- sůl
Postup přípravy receptu
-
V kastrólu si rozpustím sádlo, pohanku na něm opražím. Stáhnu při tom oheň na minimum.
-
Jak se pohanka natáhne tukem, zaliju vřící osolenou vodou, do které jsem přidal vodu z hub.
-
Podržím pohanku na malém ohni, až vtáhne vodu a šup s ní do vyhřáté trouby a nechám jí tam tak 40 minut pod pokličkou na 120°C.
Poznámka od kuchařky
Pohanka je na trhu ve dvou základních provedeních. První jemná je pohanka bílá, kdy se semeno loupe mechanicky a pohanka tmavá – pražená, kdy se loupe termicky – zahřáním na teplotu kolem 200 stupňů Celsiových. Z bílé pohanky ještě dostaneme koupit „kaszka krakowska“ což je pohanka pomletá na jemnost – zhruba – naší krupicové kaše.
Kuchař: gmptop