Suroviny
4 porce
- 1 kg uvařených brambor
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 50 g uzené slaniny
- 100 g špekáčků nebo měkkého salámu
- hlíva ústřičná -čím víc tím lépe
- plátek másla
- 50-100 g nivy
- 50 g tvrdého sýra – třeba eidam
- 1 smetana na šlehání
- sádlo na vytření pekáče
- kmín drcený
- rozmarýn
- pažitka
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Den předem si uvaříme brambory, když zapomeneme nevadí, dáme syrové, oloupeme a do mísy nakrájíme na plátky. Na másle na pánvi si rozpustíme slaninu, na ní dáme pokrájenou hlívu pak uzeninu a chvilku smažíme.
-
Všechno dáme k připraveným bramborám, osolíme-pozor! niva je slaná, cibuli na půlkolečka, česnek na plátky, opepříme, přidáme kmín a rozmarýn.
-
Nivu s eidamem nakrájíme na malé kousky, ještě dáme pažitku a všechno promícháme zároveň a přesypeme do sádlem vytřeného pekáče a zalijeme smetanou, přikryjeme, dáme péct do vyhřáté trouby.
-
Ke konci pečení odendáme víko a dopečeme tak, aby měly brambory pěknou zlatou barvu.
Poznámka od kuchařky
Doporučuji všem vyzkoušet, brambory jsou opravdu výtečný! Teď po svátcích bude spousty zbytků uzenin a masem i sladkým budeme přejedení, tohle přijde zajisté k posvátkové chuti i jinak. Dělala jsem je včera a ve dvou nezbylo z pekáče nic.