Suroviny
11 porcí
- Korpus:
- 6 vajec
- špetka soli
- 1 prášek do pečiva
- 220 g polohrubé mouky
- 150 g moučkového cukru
- 100 ml oleje
- 3 lžíce kakaa
- 2 lžíce namletých mandlí (nemusí být)
- 3 lžíce horké vody
- Krém:
- 1 šlehačka ke šlehání aspoň 33%
- 2 mascarpone
- půl plechovky karamelového salka
- Zdobení:
- marmeláda
- 2 hořké čokolády
- 1 smetana ke šlehání
- mleté mandle
- pomeranč, citron
Postup přípravy receptu
-
Korpus:
Oddělíme bílky od žloutků a vyšleháme sníh se špetkou soli. Do žloutků přidáme moučkový cukr, 3 lžíce horké vody a šleháme do pěny.
Pak přidáme olej, kakao, mandle a šleháme dál.
Úplně nakonec mouku s práškem do pečiva, kterou dáváme postupně se sněhem. Když je vše smíchané, pečeme v plechu na zhruba 170 st asi 35 – 40 min. -
Krém:
Vyšleháme šlehačku.
Přidáme mascarpone, karamelové salko a šleháme dál. Necháme odležet v lednici, než se korpus dopeče. -
Dopečený vychladlý korpus jednou prořízneme. Na spodní část korpusu namažeme tenkou vrstvu marmelády, naneseme krém a přidáme druhou část korpusu. Pokud krém zbyde, naneste ho i na vrchní část korpusu. Nechte poté odležet v lednici.
-
Ve smetaně rozpustíme čokolády a necháme trochu odpočinout. Na vychladlé řezy naneseme čokoládu a rozetřeme ji. Posypeme mandlemi. Necháme aspoň 2 hodiny v lednici ztuhnout.
-
Když jsou řezy pořádně ztuhlé, nakrájíme je, dozdobíme pomerančem a citronem a můžeme servírovat.
Přeji dobrou chuť.
Poznámka od kuchařky
Tento krém používám i do dortů.