
Suroviny
4 porce
- 3 střední brambory
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 řapík celeru
- 1 malá cibule
- 3 barevné řapíky mangoldu – nemusí být
- 2-3 stroužky česneku
- 50 g másla
- 425 ml Fazole Mix (5 druhů fazolí a cizrna)
- sůl dle chuti
- pepř čerstvě mletý
- 1 lžička červené papriky
- 1 lžíce jíšky (máslo/sádlo mouka)
- Na dokončení:
- zelená cibulka
- libeček
- petrželka
- možno přidat klobásu nakrájenou na kolečka
Postup přípravy receptu
-
Všechnu zeleninu očistíme a drobně nakrájíme. Jednu bramboru jemně nastrouháme, pokud nechceme zahušťovat jíškou. V hrnci rozpustíme přepuštěné máslo nebo použijeme obyčejné a přidáme malou lžičku oleje. Vložíme cibuli, česnek, mrkev, řapíky a necháme chvilku restovat. Zalijeme potřebným množstvím vody (může být i vývar), přidáme brambory a přivedeme k varu.
-
Když je zelenina na skus, přidáme propláchnutou a okapanou směs fazolí, pokud chceme, i jíšku nebo na lžičce sádla zpěněnou papriku. Necháme krátce přejít var, dosolíme dle chuti a přidáme zelenou nasekanou nať, jakou máme rádi. Pokud budeme mít polévku jako hlavní jídlo, můžeme přidat nakrájená kolečka klobásy nebo kousky uzeného masa a podávat s tmavým pečivem.
Poznámka od kuchařky
Tato polévka zahřeje i zasytí.