
- reklama -
Suroviny
1 porce
- 400 gr polosvětlé hladké mouky
- 160 gr žitné mouky
- 100 gr grahamové mouky
- 400 ml podmáslí
- 25 gr droždí
- 2 kávové lžičky cukru
- 2 polévkové lžíce oleje
- 2 kávové lžičky soli
- slunečnicových semínek
- lněných semínek
- semena sezamu
- kmín
- dýně
Postup přípravy receptu
-
Do podmáslí přidáme cukr, droždí a olej a necháme mírně vzejít.
-
Mezitím smícháme mouky a semena a vsypeme do podmáslí, navrch přidáme sůl. Vše zpracujeme v těsto.
-
Pokud je těsto příliš tuhé, přidáme potřebné množství vlažné vody a dále hněteme.
-
V případě použití pekárny nastavíme program odpovídající cca 20 minutám hnětení a 1 hod pečení (rychlý program).
-
Po ukončení hnětení vyjmeme nože, těsto upravíme po celé ploše, vrch potřeme slanou vodou a nařízneme mřížkovým vzorem 2 mm hluboko a dále pečeme.
-
V případě ručního hnětení, použijeme po zpracování formu nebo vytvoříme bochníček a pečeme v troubě vyhřáté na 180 – 200°C po dobu 50 – 60 minut.
Poznámka od kuchařky
Chléb je skutečně zdravý a kyprý.
Kuchař: pepab