Suroviny
12 porcí
- 500 ml podmáslí
- 3/4 dl oleje
- 2 vejce
- 230 g cukru krupice
- 350 g polohrubé mouky
- 1 rovná lžíce sody
- 3 lžíce kakaa
- 30 g nastrouhané tmavé čokolády
- Krém:
- 1 mascarpone
- 1 šlehačka 40% nebo 33% se ztužovačem
- 1 lžíce cukru moučka i více, podle chuti
- 1 lžičku vanilkového cukru s pravou vanilkou od Kotanyi
Postup přípravy receptu
-
Veškeré suroviny prošleháme v míse. Těsto je hodně řídké. Vlijeme ho buď do klasického polovičního pekáčku nebo kulaté dortové formy, průměr 24 cm. Formu vyložíme pečícím papírem.
Vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů a pečeme asi 45 minut. Vyzkoušíme špejlí. Vychladlé prořízneme a manipulujeme opatrně! Korpus je velmi křehký. -
Krém:
Šlehačku vyšleháme s cukry to tuha. Pak už jen lehce zašleháme mascarpone! Opatrně, mascarpone by se srazilo!
Korpus potřeme višňovým džemem – podle chuti lze nahradit i jiným nebo čerstvým ovocem, krémem a posypeme strouhanou čokoládou.
Dáme uležet na pár hodin do lednice. -
Lze upéct v kulaté formě jako dort. Stačí na formu 24 cm, dvakrát prokrojíme. Na dort doporučuji krém udělat z dvojité dávky na fotografii je krém ze základní dávky.