
Suroviny
- 600 ml podmáslí
- 100 ml smetany
- 5-6 nových menších brambor
- vařená vejce – jedno na porci
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- čerstvý libeček
- bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- kmín
- sůl
- cukr
- pažitka
Postup přípravy receptu
-
Očištěné brambory nakrájíme na kousky a dáme vařit s kořením a solí do měkka. Vody dáme jen těsně nad brambory. Cibuli a česnek nakrájíme na drobno.
-
Rozpustíme máslo a máslo s česnekem necháme krátce zpěnit. Přidáme mouku a uděláme jíšku. Zalijeme ji vodou z brambor, přidáme nakrájený libeček a povaříme asi 10 – 15 minut.
-
Převařenou polévku přidáme k bramborám. Trochu polévky odebereme a smícháme s podmáslím a smetanou. Po té vše spojíme a už jen krátce povaříme.
-
Polévku dochutíme cukrem, případně solí. Na talíř pokrájíme vejce a zalijeme horkou polévkou. Posypeme pažitkou.
Poznámka od kuchařky
Protože jsme včera našli v lese jidášovo ucho, tak jsem do polévky přidala. Do receptu jsem ho neuvedla, protože to není každý den. Klidně můžete použít žampiony a dát je vařit s bramborami, ale nemusí tam houby být vůbec.