Poctivá kulajda s liškami

53
- reklama -

Suroviny
4 – 6 porcí

1 cibule nakrájená nadrobno
3 lžíce hladké mouky
4–5 brambor (oloupaných nakrájených na kostky)
3 lžíce másla
cca 150 g čerstvých hub tvrdších (lišky, hříbky)
Divoké koření:
bobkový list
4-5 kuliček celého pepře
4 kuličky nového koření
250 ml smetany ke šlehání
2 lžíce čerstvého kopru
2 vejce
asi 1 lžíce octa
sůl na dochucení

Postup přípravy receptu

  1. Na másle zpěníme v hrnci cibuli, poprášíme moukou a asi 2 minuty mícháme, pak zásmažku zalijeme 1 a ½ litrem studené vody a důkladně rozmícháme metlou.


    Zobrazit celý recept

  2. Přidáme brambory na kostky, pokrájené houby, divoké koření a sůl.

  3. Vaříme asi čtvrt hodiny do změknutí brambor.

  4. Přilijeme šlehačku, přivedeme k varu a pak přidáme nasekaný kopr, vejce a dobře rozmícháme.

  5. Podle chuti osolíme a okyselíme, s octem ale opatrně, kulajda se ještě rozleží a chutě se rozvinou.

Poznámka od kuchařky

Kulajda chutná nejlépe druhý den – podáváme ji horkou, někomu však více chutná studená…