- reklama -
Suroviny
4 – 6 porcí
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 3 lžíce hladké mouky
- 4–5 brambor (oloupaných nakrájených na kostky)
- 3 lžíce másla
- cca 150 g čerstvých hub tvrdších (lišky, hříbky)
- Divoké koření:
- bobkový list
- 4-5 kuliček celého pepře
- 4 kuličky nového koření
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce čerstvého kopru
- 2 vejce
- asi 1 lžíce octa
- sůl na dochucení
Postup přípravy receptu
-
Na másle zpěníme v hrnci cibuli, poprášíme moukou a asi 2 minuty mícháme, pak zásmažku zalijeme 1 a ½ litrem studené vody a důkladně rozmícháme metlou.
-
Přidáme brambory na kostky, pokrájené houby, divoké koření a sůl.
-
Vaříme asi čtvrt hodiny do změknutí brambor.
-
Přilijeme šlehačku, přivedeme k varu a pak přidáme nasekaný kopr, vejce a dobře rozmícháme.
-
Podle chuti osolíme a okyselíme, s octem ale opatrně, kulajda se ještě rozleží a chutě se rozvinou.
Poznámka od kuchařky
Kulajda chutná nejlépe druhý den – podáváme ji horkou, někomu však více chutná studená…
Kuchařka: Aronoele