Poctivá česká koprovka podle hospodských receptur

89
- reklama -

Suroviny
4 porce

60 g másla
60 g hladké mouky
200 ml masového vývaru (z hovězích a telecích kostí a kořenové zeleniny)
320 ml mléka
80 g smetany
40 ml převařeného horkého octa
40 g cukru
20 g sterilovaného kopru (zbaveného nálevu)
10 g soli

Postup přípravy receptu

  1. Máslo zpěníme, zasypeme moukou a připravíme světlou zásmažku. Zalijeme ji teplým vývarem a mlékem, trošku osolíme, přivedeme k varu a snížíme teplotu na samé minimum. Necháme mírně provářet nejméně 30 minut, hlídáme a prošleháváme. Přilijeme smetanu, provaříme, přidáme část převařeného octa a druhou část ohřejeme a přelijeme s ní scezený kopr. Do omáčky vsypeme cukr, opět krátce provaříme a procedíme ji hustým sítem.

  2. Poté přidáme kopr s octem, zbylou sůl a cukr, necháme probublat a odstavíme. Do hotové omáčky všleháme 20 g studeného másla.

  3. Podáváme s vařeným hovězím masem nebo vejci natvrdo. Za přílohu volíme houskový knedlík nebo pomačkané vařené brambory.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: Receptury teplých pokrmů

Jsem si vědomá, že je tady X receptů na koprovou omáčku, ale tento jsem vložila pro ty, kteří by tak jako já dnes, dostali neodolatelnou chuť na koprovku, která se dřív podávala v restauracích a kterou vařila moje babička, profesionální kuchařka a já jsem ji jako dítě odmítala…:-) V restauracích, do kterých chodím, ji nevaří a babička mi ji už neudělá.

Tak jsem vytáhla svoje oblíbené klasické receptury, pečlivě převedla recept pro hromadné stravování na rodinnou dávku, uvařila, pochutnala si a sepsala pro ostatní, milovníky klasické české kuchyně. Pokud se budou přesně držet receptu, očekává je ta klasická chuť…

Do podobných vložím koprovku od Alus S. a Merylas, ty jediné mohou být srovnatelné.