
Suroviny
4 porce
- 60 g másla
- 60 g hladké mouky
- 200 ml masového vývaru (z hovězích a telecích kostí a kořenové zeleniny)
- 320 ml mléka
- 80 g smetany
- 40 ml převařeného horkého octa
- 40 g cukru
- 20 g sterilovaného kopru (zbaveného nálevu)
- 10 g soli
Postup přípravy receptu
-
Máslo zpěníme, zasypeme moukou a připravíme světlou zásmažku. Zalijeme ji teplým vývarem a mlékem, trošku osolíme, přivedeme k varu a snížíme teplotu na samé minimum. Necháme mírně provářet nejméně 30 minut, hlídáme a prošleháváme. Přilijeme smetanu, provaříme, přidáme část převařeného octa a druhou část ohřejeme a přelijeme s ní scezený kopr. Do omáčky vsypeme cukr, opět krátce provaříme a procedíme ji hustým sítem.
-
Poté přidáme kopr s octem, zbylou sůl a cukr, necháme probublat a odstavíme. Do hotové omáčky všleháme 20 g studeného másla.
-
Podáváme s vařeným hovězím masem nebo vejci natvrdo. Za přílohu volíme houskový knedlík nebo pomačkané vařené brambory.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Receptury teplých pokrmů
Jsem si vědomá, že je tady X receptů na koprovou omáčku, ale tento jsem vložila pro ty, kteří by tak jako já dnes, dostali neodolatelnou chuť na koprovku, která se dřív podávala v restauracích a kterou vařila moje babička, profesionální kuchařka a já jsem ji jako dítě odmítala…:-) V restauracích, do kterých chodím, ji nevaří a babička mi ji už neudělá.
Tak jsem vytáhla svoje oblíbené klasické receptury, pečlivě převedla recept pro hromadné stravování na rodinnou dávku, uvařila, pochutnala si a sepsala pro ostatní, milovníky klasické české kuchyně. Pokud se budou přesně držet receptu, očekává je ta klasická chuť…
Do podobných vložím koprovku od Alus S. a Merylas, ty jediné mohou být srovnatelné.