
Suroviny
6 porcí
- 1 kuřecí ořez
- cibule
- 5 středních hlaviček žampiónů
- 2 řapíky celeru
- provensálské koření (v mlýnku od Kotány, jiné nám nechutná)
- kmín
- 4 nožičky debrecínské párky
- 5 – 6 velkých brambor
- 1/2 kostky masoxu
- sladká mletá paprika
- 2 PL zakysaná smetana
- kuřecí vývar
- olej
- hladká mouka
- křen
Postup přípravy receptu
-
Nejprve dáme vařit kuřecí droby (v papiňáku to trvá 15 minut).
-
Potom dáme na velkou pánev nakrájenou cibuli na měsíčky a opečeme do zlatova na oleji.
-
Přidáme nakrájený řapíkatý celer na kousky,žampiony nakrájené na plátky, kmín a debrecínské párky nakrájené na kolečka. Krátce opečeme.
-
Poté zasypeme lžící mleté papriky, zpěníme, přidáme nakrájené brambory a zalejeme cca 1 l vývaru.
-
Osolíme, přidáme půl kostky masoxu a docela dost provensálského koření, a dusíme pod poklicí doměkka.
-
Do hrníčku si dáme vrchovatou lžíci hladké mouky a s vývarem rozkvedláme.
-
Tuto zákletku nalijeme do bramborové směsi.
-
Přidáme 2 vrchovaté lžíce zakysané smetany a krátce povaříme. Můžeme přidat trochu vývaru, abychom docílili požadované hustoty.
-
Obereme vařený ořez a vmícháme do guláše. Na talíři sypeme strouhaným křenem a podáváme s chlebem.
Poznámka od kuchařky
Vím, že je tady hodně bramborových gulášů, ale tady ten se liší tím, že je tam řapíkatý celer, kuřecí maso a provensálské koření. Takže ta chuť je trošku odlišná 🙂









