Pochválený bramborový guláš

71
- reklama -

Suroviny
6 porcí

1 kuřecí ořez
cibule
5 středních hlaviček žampiónů
2 řapíky celeru
provensálské koření (v mlýnku od Kotány, jiné nám nechutná)
kmín
4 nožičky debrecínské párky
5 – 6 velkých brambor
1/2 kostky masoxu
sladká mletá paprika
2 PL zakysaná smetana
kuřecí vývar
olej
hladká mouka
křen

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve dáme vařit kuřecí droby (v papiňáku to trvá 15 minut).

  2. Potom dáme na velkou pánev nakrájenou cibuli na měsíčky a opečeme do zlatova na oleji.

  3. Přidáme nakrájený řapíkatý celer na kousky,žampiony nakrájené na plátky, kmín a debrecínské párky nakrájené na kolečka. Krátce opečeme.

  4. Poté zasypeme lžící mleté papriky, zpěníme, přidáme nakrájené brambory a zalejeme cca 1 l vývaru.

  5. Osolíme, přidáme půl kostky masoxu a docela dost provensálského koření, a dusíme pod poklicí doměkka.

  6. Do hrníčku si dáme vrchovatou lžíci hladké mouky a s vývarem rozkvedláme.

  7. Tuto zákletku nalijeme do bramborové směsi.

  8. Přidáme 2 vrchovaté lžíce zakysané smetany a krátce povaříme. Můžeme přidat trochu vývaru, abychom docílili požadované hustoty.

  9. Obereme vařený ořez a vmícháme do guláše. Na talíři sypeme strouhaným křenem a podáváme s chlebem.

Poznámka od kuchařky

Vím, že je tady hodně bramborových gulášů, ale tady ten se liší tím, že je tam řapíkatý celer, kuřecí maso a provensálské koření. Takže ta chuť je trošku odlišná 🙂