Suroviny
5-6 porcí
- 600 g rybího file
- 125 g másla
- 3 mrkve
- 1 kořenová petržel
- 1 veliká cibule
- kousek celeru
- mražený hrášek
- 1 lžíce petrželky kadeřavé
- pažitka
- sůl
- pepř
- minimum podravky
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu nakrájíme – cibuli na měsíčky, petržel a mrkev na kolečka, celer na drobné kostičky, opražíme na másle dozlatova (mrkev a petržel mám na tenká kolečka, tak ji přidávám později k cibuli a celeru).
-
Směs shrneme ke kraji a na máslo vložíme osolené a opepřené maso, necháme zatáhnout, promícháme, podlijeme trochou vody – čím méně dáme, tím bude jídlo chutnější. Přiklopíme a necháme chvíli dusit. Ke konci přidáme hrášek a nějakou zelenou bylinku, dochutíme solí, pepřem, případně tou podravkou i když není zdravá. Necháme dojít pod pokličkou, aby nám změkl hrášek a podáváme. Nejlepší přílohou je rozpečené pečivo.
Poznámka od kuchařky
Původně to byla polévka, ale je to takové husté…žluťoučké po máslíčku, chutné po rybě a nasládlé po mrkvi a hrášku. Samozřejmě to snese brokolici, květák…. co je po ruce.
Recept mám od kamarádky, tak doufám, že to doma nevaří „každej“, nic podobného jsem zatím nenašla. Variací je základ rozmixovat a přidat trochu mléka či smetany, to taky nemá chybu!