
Suroviny
- 3 lžíce mléka
- 3 lžíce medu
- 1 vejce
- 2 lžíce rumu
- 100 g třtinového cukru
- —————————–
- +
- 300 g celozrnné žitné mouky
- 1 lžíce ovesných vloček
- 1/4 balíčku prášku do pečiva
- 1/4 balíčku prášku do perníku
- 1 lžička skořice
- špetka fenyklu
- 1/2 lžičky hřebíčku (tlučeného)
- špetka mletého nového koření
- 1 vejce (na potření)
- Náplň:
- 5 lžic povidel
- 1 lžička citronové šťávy
- 2 lžíce rumu
- 2 lžíce mletého máku
- 1 lžička citronové kůry
- 30-40 g vlašských ořechů (nahrubo nasekaných)
- 30 g fíků (nadrobno pokrájených)
- strouhanku (nebo mleté oříšky – můžeme přidat na zahuštění)
Postup přípravy receptu
-
Ve vodní lázni zahřejeme mléko, přidáme med, vejce, rum a umícháme krém (vše mícháme do zhoustnutí a propojení všech surovin – pak vypneme).
-
Mouku promícháme s třtinovým cukrem, práškem do pečiva a práškem do perníku, ovesnými vločkami, kořením a vlažným krémem z vodní lázně. Vypracujeme těsto, které dáme na noc do fólie. (Může se dát i na delší dobu do chladu, čím déle, tím lépe.)
-
Těsto druhý den rozdělíme na dvě části. Z každé části vyválíme obdélník.
-
Těsto vložíme a vyválíme mezi dvěma pláty pečícího papíru. Vyválený perníkový obdélník naplníme povidlovo-oříškovo-makovou směsí (smíchaná povidla s mákem, citronová šťáva, citronová kůra, rum, ořechy, pokrájené fíky a na zahuštění – můžeme přidat mleté oříšky nebo strouhanka).
-
Zavineme pomocí pečícího papíru (točíme jen s ním, jinak by se těsto lepilo) a nakonec vše potřeme rozšlehaným vejcem.
-
Dáme na 180°C zapéci na dobu cca 15 minut a poté snížíme teplotu na 160°Ca pečeme dál na cca dalších 15 minut dozlatova (ale stále hlídáme, neboť každá trouba peče jinak).
-
Perník necháme vychladnout a teprve potom ho nakrájíme na silnější plátky. Plněný perník je nejlepší rozleželý po jednom až dvou dnech.
Poznámka od kuchařky
Je tady sice pár perníkových receptů, ale žádný není z celozrnné mouky, ovesných vloček a třtinového cukru, ani s fíky, tak jsem ho sem nyní také přidala, snad se nebude nikdo zlobit.