
Suroviny
- 8 velkých žampionů
- 6 brambor
- sůl
- bílý pepř
- 1 cibuli
- 40 dkg brokolice
- 10 dkg anglické slaniny
- 2 dcl smetany na šlehání
- 1/8 l mléka
- 2 lžíce solamylu
- 1 lžíci instantní polévky nebo práškového polévkového koření
- svazek zelené petrželky
- 2 lžíce másla
- strouhaný muškátový oříšek
- 2 lžíce parmazánu
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme a uvaříme asi 20 minut.
-
Opereme brokolici, rozebereme ji na malé růžičky, a asi 5 minut před dovařením brambor je přidáme k bramborám.
-
Na omáčku nakrájíme slaninu na kostičky. Cibuli nasekáme nadrobno, očistíme a opláchneme žampiony, opatrně z nich vykroutíme nožky a ty nadrobno nakrájíme.
-
V kastrolku dokřupava osmahneme slaninu, přidáme cibuli a nakrájené nožky žampionů. Krátce podusíme podlijeme smetanou a mlékem a ještě povaříme.
-
Solamyl rozmícháte ve studené vodě a omáčku s ním zahustíme. Za stálého míchání necháme přejít varem. Dochutíme polévkovým kořením a pepřem.
-
Brambory s brokolicí slijeme a rozmačkáme vidličkou. Přidáme tuk a okořeníme solí, pepřem a muškátem. Promícháme, až vznikne pyré, které naplníme do sáčku a ozdobně nastříkáme do hlaviček žampionů.
-
Do ohnivzdorné nádoby nalijeme omáčku, do které jsme ještě zamíchali zelenou petrželku. Na ni vložíme žampiony a posypeme je strouhaným sýrem. Zapékáme je asi 5 – 8 minut v předehřáté troubě.