Plněné vinné listy

233
- reklama -

Suroviny

450 g cerstvych vinnych listu (mohou byt i z divoce rostouci revy)
300 g mleteho hoveziho masa
300 g ryze
1 lzicka mleteho noveho koreni
1/4 lzicky mlete skorice
1 rovna lzicka soli
spetka pepre
2 – 3 rajcata
hovezi vyvar (nebo bujon + voda)

Postup přípravy receptu

  1. Vinným listům odstraníme stopky a postupně je vkládáme do vroucí osolené vody. Když změní barvu na hnědozelenou, což trvá tak půl minutky, listy vyjmeme a necháme na sítu okapat a vychladnout.

  2. Syrovou ryzí několikrát propláchneme horkou vodou a smícháme s mletým masem, novým kořením, skořicí, pepřem a soli.

  3. Jednotlivé vinné listy otočíme lesklou stranou na podložku, poklademe trochou rýžové nádivky (u širší strany, kde byla stopka – viz. foto), okraje přeložíme
    a stočíme do ruličky (viz. foto). Nádivky nedáváme příliš velkou vrstvu, ryze by se neuvařila.

  4. Takto zabalené ruličky skládáme ve vrstvách do hrnce s vyšším okrajem, přičemž jednotlivé vrstvy proložíme na kolečka nakrájenými rajčaty.

  5. Celé zatížíme několika vidličkami, zalijeme vývarem (lehce nad úroveň závitků) a pod pokličkou (na mírném ohni) vaříme 1 hodinu. Podle potřeby dále lehce podléváme vývarem.

  6. Podáváme s pečivem, zeleninovým salátem a kopečkem zakysané smetany nebo bílého jogurtu.

Poznámka od kuchařky

Na dno hrnce je mozne polozit kousky jehneciho masa, a pak teprve vrstvit jednotlive zavitky. Stejne tak v nadivce muzeme mlete hovezi maso nahradit jehnecim.

Listy revy doporucuji vybirat jemnejsi, ne prilis tvrde.

Zavitky je mozne uchovat v mraznicce ( syrove i varene).

K zavitkum se skvele hodi arabsky salat Tabouleh.http://www.toprecepty.cz/recept/31134-hrnickovy-sa…