
Suroviny
- 450 g cerstvych vinnych listu (mohou byt i z divoce rostouci revy)
- 300 g mleteho hoveziho masa
- 300 g ryze
- 1 lzicka mleteho noveho koreni
- 1/4 lzicky mlete skorice
- 1 rovna lzicka soli
- spetka pepre
- 2 – 3 rajcata
- hovezi vyvar (nebo bujon + voda)
Postup přípravy receptu
-
Vinným listům odstraníme stopky a postupně je vkládáme do vroucí osolené vody. Když změní barvu na hnědozelenou, což trvá tak půl minutky, listy vyjmeme a necháme na sítu okapat a vychladnout.
-
Syrovou ryzí několikrát propláchneme horkou vodou a smícháme s mletým masem, novým kořením, skořicí, pepřem a soli.
-
Jednotlivé vinné listy otočíme lesklou stranou na podložku, poklademe trochou rýžové nádivky (u širší strany, kde byla stopka – viz. foto), okraje přeložíme
a stočíme do ruličky (viz. foto). Nádivky nedáváme příliš velkou vrstvu, ryze by se neuvařila. -
Takto zabalené ruličky skládáme ve vrstvách do hrnce s vyšším okrajem, přičemž jednotlivé vrstvy proložíme na kolečka nakrájenými rajčaty.
-
Celé zatížíme několika vidličkami, zalijeme vývarem (lehce nad úroveň závitků) a pod pokličkou (na mírném ohni) vaříme 1 hodinu. Podle potřeby dále lehce podléváme vývarem.
-
Podáváme s pečivem, zeleninovým salátem a kopečkem zakysané smetany nebo bílého jogurtu.
Poznámka od kuchařky
Na dno hrnce je mozne polozit kousky jehneciho masa, a pak teprve vrstvit jednotlive zavitky. Stejne tak v nadivce muzeme mlete hovezi maso nahradit jehnecim.
Listy revy doporucuji vybirat jemnejsi, ne prilis tvrde.
Zavitky je mozne uchovat v mraznicce ( syrove i varene).
K zavitkum se skvele hodi arabsky salat Tabouleh.http://www.toprecepty.cz/recept/31134-hrnickovy-sa…