
Suroviny
- vepřové plecko vcelku(já měla“ořech 1,20kg)
- 20 dkg anglické slaniny(nebo jiné slaniny použila jsem gazdovskou)
- 20 dkg uzeného masa(použila jsem uz.krkovičku)
- 20 dkg lesních hub(použila jsem hříbky z marazáku)
- 1 celý pórek
- 1 větší cibule
- sádlo
- 1 kostka masoxu
- sůl
- mletý pepř na okořenění masa
Postup přípravy receptu
-
Nádivka:
Na 15 dkg nadrobno pokrájené slanině a na drobnější kostičky nakrájeném uzeném podusíme hříbky s pórkem. -
Do omytého a osušeného „oříšku“z plecka opatrně nařízneme otvor tak,aby ostatní maso zůstalo neporušené a náplň nevytékala a osolíme a opepříme i uvnitř kapsy a naplníme nádivkou (plní se lépe, když máte ještě někoho k ruce).
-
Naplněné maso sešijeme nití-já jsem ještě nití obtáhla kolem celého masa, aby hezky drželo tvar, v nádobě ve které budeme maso péct na 2 PL sádla osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli a zbytek (5dkg) slaniny, orestujeme ze všech stran naplněné maso, podlijeme 2dl vody, rozdrobíme kostku masoxu a v troubě na 3/4 výkon pečeme za občasného podlití a přelévání vypečenou šťávou 2 hodiny.
-
1a1/2hod. přikryté, zbytek dopékáme odkryté na „barvičku“. Po upečení odstraníme nitě a krájíme na plátky. Můžeme servírovat jak studené na obložený talíř, tak i teplé přelité vypečenou šťávou třeba s bramborovou kaší.
Poznámka od kuchařky
Zdroj-inspirací mi byla kuchařka od p.Miloslava Nosovského“Skvosty české kuchyně“byl tam sice jiný druh vepřového a nádivku jsem si upravila dle surovin v ledničce.
Pro ušetření času jsem použila opět“papiňák“a zde je POSTUP:v papiňáku na trošce tuku jsem zprudka ze všech stran naplněné maso opekla,pak pod něj dala roštík(součást výbavy hrnce)pokud není,lze použít pařák na knedlíky,přilila 2dl vody,dala kostku masoxu a pod tlakem 45minut dusila.Mezitím jsem si na zbývajících 5dkg nadrobno pokrájené slanině osmažila nakrájenou cibulku,pak do tohoto základu přendala podušené maso i se šťávou a dopekla v troubě za občasného přelévání výpekem 20minut do zlatavé barvy.









