Suroviny
- Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 180 g moučkového cukru
- 250 g másla
- 1 KL kakaa
- špetka skořice
- Na náplň:
- 150 g vlašských ořechů
- 1/8 litru mléka
- 100 g moučkového cukru
- 100 g másla
- trocha rumu
Postup přípravy receptu
-
Ze surovin na těsto zpracujeme důkladně těsto, kousky vtlačujeme v tenké vrstvě do formiček na ořechy a upečeme v troubě vyhřáté na cca 170 stupňů – nutno hlídat, pečou se rychle a než je všechny stačíme vyklopit, některé ještě „dojdou“.
-
Nastrouhané ořechy svaříme v mléce po dobu asi tří minut. Cukr s máslem a rumem ušleháme do pěny a přimícháme vychladlou ořechovou kaši.
-
Ořechy naplníme.
Poznámka od kuchařky
Zdroj – maminka mé kamarádky. Jsou trochu jiné, proto recept vkládám – již jsem vložila i na Labužníka. V těstě nejsou ořechy, je tam poměrně dost másla a relativně málo cukru, není v něm vejce, v náplni je naopak ořechů hodně a podstatný je na ní ten fígl vaření ořechů s mlékem.
Na první fotce je oříšek s ostatním cukrovím – vepředu.
Na druhé fotce je formička a oříšek – mini – š-v-h : 28-24-26 mm – na malém talířku. Z výše uvedené dávky uděláme těchto minioříšků cca 300.