Plněné tyčinky z listového těsta

238
- reklama -

Suroviny

balíček listového těsta – rozválené na pečícím papíru
50 g mletých mandlí
20 g másla
1 vejce
50 g strouhaného sýra ( ideálně napůl gouda a parmazán)
hrstička pršutu najemno nasekaného ( ev. schwarzwaldské šunky apod.)
vejce na potření
plátky mandlí na posypání

Postup přípravy receptu

  1. V misce důkladně smícháme mleté mandle s máslem, sýrem, vejcem a pršutem.

  2. Plát listového těsta rozbalíme – necháme na pečícím papíru. Polovinu potřeme směsí, až do krajů. Překlopíme nepomazanou polovinou těsta, jemně dlaněmi přitlačíme k sobě. Přikryjeme fólií. Dáme tak na půl hodinky do lednice.

  3. Rozehřejeme troubu na 180 stupňů. Naplněné těsto vybalíme a rádýlkem nakrájíme po kratší straně na cca 5 cm široké proužky. Ty vezmeme za konce a stáčíme, jako kdybychom ždímali prádlo – každý tak 4-5x. Přeneseme i s pečícím papírem na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme dozlatova, odhadem cca 15 minut. Podáváme vlažné/vychladlé.

Poznámka od kuchařky

Sladká verze – druhé foto. Náplň 50 g másla, 50 g mletých mandlí, 20 g moučkového cukru, 1 vejce, trochu čokoládových peciček nebo najemno nasekané kvalitní čokolády. Postup stejný jako u slané verze, vychladlé pocukrujeme.