
Suroviny
- balíček listového těsta – rozválené na pečícím papíru
- 50 g mletých mandlí
- 20 g másla
- 1 vejce
- 50 g strouhaného sýra ( ideálně napůl gouda a parmazán)
- hrstička pršutu najemno nasekaného ( ev. schwarzwaldské šunky apod.)
- vejce na potření
- plátky mandlí na posypání
Postup přípravy receptu
-
V misce důkladně smícháme mleté mandle s máslem, sýrem, vejcem a pršutem.
-
Plát listového těsta rozbalíme – necháme na pečícím papíru. Polovinu potřeme směsí, až do krajů. Překlopíme nepomazanou polovinou těsta, jemně dlaněmi přitlačíme k sobě. Přikryjeme fólií. Dáme tak na půl hodinky do lednice.
-
Rozehřejeme troubu na 180 stupňů. Naplněné těsto vybalíme a rádýlkem nakrájíme po kratší straně na cca 5 cm široké proužky. Ty vezmeme za konce a stáčíme, jako kdybychom ždímali prádlo – každý tak 4-5x. Přeneseme i s pečícím papírem na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme dozlatova, odhadem cca 15 minut. Podáváme vlažné/vychladlé.
Poznámka od kuchařky
Sladká verze – druhé foto. Náplň 50 g másla, 50 g mletých mandlí, 20 g moučkového cukru, 1 vejce, trochu čokoládových peciček nebo najemno nasekané kvalitní čokolády. Postup stejný jako u slané verze, vychladlé pocukrujeme.