Suroviny
8 porcí
- 500 g těstovinových mušlí
- 100 g Eidamu nastrouhaného
- Na náplň:
- 750 g sýru Ricotta
- 250 g strouhaného Eidamu
- 1 vejce
- 1 ČL sušené bazalky
- 1 ČL sušeného oregana
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL čerstvě mletého pepře
- Na omáčku s masem:
- 2 PL olivového oleje
- 1 střední cibule nakrájená nadrobno
- 5 stroužků česneku lisovaného
- 500 g mletého vepřového masa
- 1200 g krájených rajčat
- 2,5 PL cukru (nebo více či méně podle chuti)
- 1,5 až 2 ČL soli
- 3,5 ČL mleté sladké papriky
- 1/2 ČL granulovaného česneku
- 1 ČL mletého fenyklu (příp. anýzu)
- 1 ČL čerstvě mletého černého pepře
- 1/4 ČL mletých chilli papriček
- 1 PL sušené petržele
Postup přípravy receptu
-
Těstovinové mušle uvaříme podle návodu, jen pozor, abychom je nepřevařili. (Spíše je lepší vařit je o 1 – 2 minutu méně, potom je hned propláchnout ve studené vodě.) Odložíme stranou.
-
Omáčka: na velké pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme cibule a česnek, necháme zpěnit a smažíme asi 1 minutu.
-
Přidáme vepřové maso a všechno koření, řádně promícháme a smažíme dohněda.
-
Přidáme konzervy rajčat, osolíme, osladíme. Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu, přikryjeme pokličkou a za občasného míchání vaříme 45 minut.
-
Po uvaření zkontrolujeme chuť – případně osolíme, osladíme, přidáme pepř.
-
Náplň těstovin: zatímco se omáčka vaří, naplníme těstoviny. Ve větší míse smícháme ricottu, nastrouhaný eidam, vejce a koření, společně se solí a pepřem. Dobře promícháme.
-
Směsí naplníme uvařené těstovinové mušle. (Tip: těstoviny naplníme jen z poloviny, aby šly „zavřít.“ Směs by měla takto vystačit na celé balení těstovin).
-
Dokončení: na dno velké pečící nádoby nalijeme polovinu omáčku. Na ní vyskládáme naplněné těstovinové mušle.
-
Navrch nalijeme zbylou omáčku a posypeme 100 g eidamu. Přikryjeme alobalem.
-
Troubu předehřejeme na 180°C a pečeme cca 30 minut.
Poznámka od kuchařky
Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz