
Suroviny
- Těsto:
- 280 g moučkového cukru
- 5 žloutků z velkých vajec (L)
- 420 g hladké mouky
- 1 mírně navršená lžička amonia (cukrářské droždí)
- 4 (možná i trošku víc) lžíce vlažné vody
- Náplň a zdobení:
- 2-3 tekuté šlehačky
- čokoláda na vaření
- 70 g 100% tuku
- kokos nebo strouhané oříšky
Postup přípravy receptu
-
Žloutky s cukrem třeme asi 10 minut, přidáme ostatní ingredience a vypracujeme těsto tuhé asi jako na nudle (když je málo mouky, roztéká se to). Možná budete muset spíš trošku vody přidat, zdá se, že bývá sušší mouka než dříve.
-
Vyválíme placku asi 4-5 mm silnou a malým hladkým kolečkem průměr 3 cm vypichujeme kolečka. Pečeme v horké troubě 200°C na tukem potřeném plechu dorůžova.
-
Ihned po vytažení z trouby do každého kolečka zespoda lžičkou vydlabeme dolík (musíme pracovat zahorka, takže je lépe péci asi 10 koleček na plechu, aby se to stihlo, nebo mít pomocníky).
-
Zchladlé plníme ušlehanou šlehačkou bez cukru (pozor, ne tou ve spreji), slepíme 2 k sobě, ihned obalíme v čokoládové polevě a hned v kokosu nebo oříškách. Uchováváme v chladu. Konzumovat můžete už následující den, kdy korpusy díky náplni zvláční.
Poznámka od kuchařky
Koule můžeme také plnit vařeným sněhem z odložených bílků, ale šlehačka je chutnější. A na obalení je lepší kokos než oříšky. Já z bílků raději upeču jinou dobrotu a vydlabané zbytky používám do nepečeného cukroví. Věřte mi, že pracnost bude po zásluze odměněna a všichni vás budou velebit a chválit.