
Suroviny
4 porce
- Náplň:
- 300 g mletého masa (nejlépe mix hovězího a vepřového)
- 1 vejce
- 1 cibule (nakrájená nadrobno)
- 3 stroužky česneku (nasekané)
- 1 brambora (hrubě nastrouhaná)
- sůl
- pepř
- majoránka
- 2 lžíce másla na pečení a vymazání
- Omáčka:
- 1 lžíce másla
- 1/2 cibule (nakrájená nadrobno)
- 15 g cukru
- 1 bobkový list
- 3-4 kuličky nového koření
- 1 plechovka krájených rajčat
- 100 ml smetany
- 250 ml zeleninového vývaru
- 1 lžička citronové šťávy
- sůl
- pepř
- Ještě si připravíme:
- 4 zelené papriky
- rýži
Postup přípravy receptu
-
Smícháme mleté maso s vejcem, nadrobno nakrájenou cibulí a nasekaným česnekem. Přidáme pepř, sůl a majoránku podle chuti. Do směsi nastrouháme bramboru. Vypracujeme kompaktní hmotu
-
Paprikám odřízneme vršky se stopkou a dáme je stranou, semeníky a semínka z vnitřku paprik odstraníme. Masovou směsí pak naplníme papriky, které uzavřeme odkrojenými vršky paprik – jako pokličkou. Troubu předehřejeme na 180 °C. Pekáček vymažeme máslem, položíme do něho papriky a na ně ještě dáme plátky másla. Pečeme 40-45 minut. Během pečení můžete přilít několik lžic horké vody.
-
Na másle zpěníme cibulku, přidáme cukr a necháme mírně karamelizovat. Vmícháme plechovku nakrájených rajčat i se šťávou. Přidáme bobkový list a nové koření, přilijeme zeleninový vývar a na mírnějším ohni vaříme asi 15 až 20 minut. Mezitím dáme vařit rýži. Jeden díl rýže, jeden a půl dílu vody. Jakmile rýže začne vařit, stáhneme teplotu a zakryjeme. Dusíme asi tak 12 až 15 minut, podle rýže.
-
Do omáčky přidáme sůl, pepř a lžičku citronové šťávy. Přilijeme smetanu (případně smíchanou se lžičkou hladké mouky, pokud máme omáčku příliš řídkou). Promícháme a chvilku provaříme. Můžeme dochutit ještě cukrem, podle chuti. Z omáčky vyjmeme bobkový list (i koření) a tyčovým mixerem prošleháme.
-
Papriky podáváme s rýží, přelité rajčatovou omáčkou.
Poznámka od kuchařky
Tento recept také na http://www.mojetara.cz/recipe/plnene-papriky-s-raj…









