Plněné papriky s rajčatovou omáčkou

87
- reklama -

Suroviny
4 porce

Náplň:
300 g mletého masa (nejlépe mix hovězího a vepřového)
1 vejce
1 cibule (nakrájená nadrobno)
3 stroužky česneku (nasekané)
1 brambora (hrubě nastrouhaná)
sůl
pepř
majoránka
2 lžíce másla na pečení a vymazání
Omáčka:
1 lžíce másla
1/2 cibule (nakrájená nadrobno)
15 g cukru
1 bobkový list
3-4 kuličky nového koření
1 plechovka krájených rajčat
100 ml smetany
250 ml zeleninového vývaru
1 lžička citronové šťávy
sůl
pepř
Ještě si připravíme:
4 zelené papriky
rýži

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme mleté maso s vejcem, nadrobno nakrájenou cibulí a nasekaným česnekem. Přidáme pepř, sůl a majoránku podle chuti. Do směsi nastrouháme bramboru. Vypracujeme kompaktní hmotu

  2. Paprikám odřízneme vršky se stopkou a dáme je stranou, semeníky a semínka z vnitřku paprik odstraníme. Masovou směsí pak naplníme papriky, které uzavřeme odkrojenými vršky paprik – jako pokličkou. Troubu předehřejeme na 180 °C. Pekáček vymažeme máslem, položíme do něho papriky a na ně ještě dáme plátky másla. Pečeme 40-45 minut. Během pečení můžete přilít několik lžic horké vody.

  3. Na másle zpěníme cibulku, přidáme cukr a necháme mírně karamelizovat. Vmícháme plechovku nakrájených rajčat i se šťávou. Přidáme bobkový list a nové koření, přilijeme zeleninový vývar a na mírnějším ohni vaříme asi 15 až 20 minut. Mezitím dáme vařit rýži. Jeden díl rýže, jeden a půl dílu vody. Jakmile rýže začne vařit, stáhneme teplotu a zakryjeme. Dusíme asi tak 12 až 15 minut, podle rýže.

  4. Do omáčky přidáme sůl, pepř a lžičku citronové šťávy. Přilijeme smetanu (případně smíchanou se lžičkou hladké mouky, pokud máme omáčku příliš řídkou). Promícháme a chvilku provaříme. Můžeme dochutit ještě cukrem, podle chuti. Z omáčky vyjmeme bobkový list (i koření) a tyčovým mixerem prošleháme.

  5. Papriky podáváme s rýží, přelité rajčatovou omáčkou.

Poznámka od kuchařky

Tento recept také na http://www.mojetara.cz/recipe/plnene-papriky-s-raj…