Suroviny
cca 12 – 16 kusů
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- citronová kůra čerstvě nastrouhaná, dle chuti
- špetka soli
- 80 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
- 0,5 kostky droždí
- cca 250 ml mléka
- 100 g rozpuštěného másla
- 1,5 lžíce rumu
- Náplň:
- 300 g tvarohu
- 1 větší mrkev, jemně nastrouhaná
- cukr krupice dle chuti
- 2 lžíce vanilkového pudinku
- Dále:
- bílek na potření
- drobenka z másla, polohrubé mouky, cukru krupice a vanilkového cukru
Postup přípravy receptu
-
Tvarohová náplň: tvaroh v misce smícháme s cukrem, pudinkem a nastrouhanou mrkví.
-
Mouky smícháme s vanilkovým cukrem, solí, kůrou v míse. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme krupicový cukr a rozdrobíme droždí. Do droždí přilijeme polovinu vlažného mléka, vše trošku promíchneme, aby se droždí smíchalo s cukrem a mlékem a mísu zakryjeme utěrkou.
Na teplém místě necháme z droždí vzejít kvásek a pak do mísy přidáme rum, žloutek, zbylé mléko a vše hrubě promícháme. Do mísy přidáme vlažné rozpuštěné máslo a hnětením vařečkou do těsta vháníme co nejvíce vzduchu, až se těsto přestane lepit na okraje mísy a je vláčné a hladké. Takto připravené těsto necháme na teplém místě pod utěrkou kynout cca 45 minut. -
Pak ho opět propracujeme, rozdělíme na stejně velké dílky, které v ruce promneme, zploštíme, naplníme střed náplní, konce těsta k sobě pevně zmáčkneme a spojem posadíme na pomaštěný nebo papírem vyložený plech, kde je necháme ještě cca 10 minut odpočinout.
-
Před pečením minimazanečky potřeme našlehaným bílkem, posypeme drobenkou, kterou navíc můžeme ještě ochutit skořicí nebo část mouky nahradíme ořechy.
-
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova, cca 20 minut – dle velikosti bochánků. Po upečení necháme zchladnout.
-
Minibochánky poslouží nejen jako výslužka pro koledníky, ale i jako výborný jednoporcový moučník ke svačině či snídani. Plnit je můžeme i makovou, povidlovou či rozvarovou náplní.