
Suroviny
8 porcí
- 1 kuře cca 1,5 kg velké
- 1 balení drůbeží maso mleté
- 500 g kuřecích stehenních řízků
- 2 vejce
- 3 rohlíky
- 1 dcl mléka
- 2-4 stroužky česneku
- bylinková sůl
- špetka mletého muškátového oříšku
- hrst mandlí loupaných
- Bonduelle sterilovaná směs kukuřice hrášek paprika
- 2-3 dcl kvalitního bílého vína ( Rulandské šedé)
- 1 velká cibule
- 1 polévková lžíce grilovacího koření
- 1 pollévková lžíce hladké mouky na zahuštění omáčky
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Kuře omyjeme, položíme prsíčky nahoru a v hrudi podélně po kosti nožem odřízneme. Podél hrudní kosti opatrně oddělujeme nožem prsní maso na obou stranách. Vznikne nám holá kostra hrudi.
-
Oddělíme nožíkem stehenní kosti. Oddělíme nožíkem křídla a do odřízneme hrudí, oddělíme kosti i na druhé straně kuřátka. Vznikne nám vykostěné kuře, rozložíme ho a poklademe po ploše kuřete omytými stehenními řízky, opepříme a osolíme bylinkovou solí.
-
Nádivku uděláme z rohlíků rozmočených v mléce, vajec pokrájených na kolečka, mandlí, prolisovaného česneku, bylinkové soli, muškátu, sterilované směsi zeleniny bez nálevu a mletého masa.
-
Naplníme nádivkou stehna a křídla a pak zbytek doprostřed kuřete. Kuře sešijeme a přendáme prsíčky dolů do pekáčku, podlijeme vínem, osolíme bylinkovou solí, poklademe cibulkou.
-
Pečeme přiklopené na 180°C cca půl hodinky. Kuře posypeme grilovacím kořením a pečeme do zhnědnutí cca ještě 15-20 minut bez poklopu.
-
Kuře vyndáme a obereme z něho zbylou cibulku, kterou dáme do výpeku v pekáčku. Výpek dáme na plamen, vypečeme šťávičku, rozmixujeme cibulku a podlijeme vodou dle potřeby.
-
Povaříme, zahustíme a ještě chvilku provaříme, aby nebyla cítit chuť mouky. Kuře nakrájíme na plátky, dáme na talíř s přílohou ( já dělala šťouchané brambory) a přelijeme sosem.
Poznámka od kuchařky
Nesolíme klasickou solí, jinak by bylo kuře moc slané, v bylinkové soli je soli dost.