Plněné kuře s fotopostupem

60
- reklama -

Suroviny
8 porcí

1 kuře cca 1,5 kg velké
1 balení drůbeží maso mleté
500 g kuřecích stehenních řízků
2 vejce
3 rohlíky
1 dcl mléka
2-4 stroužky česneku
bylinková sůl
špetka mletého muškátového oříšku
hrst mandlí loupaných
Bonduelle sterilovaná směs kukuřice hrášek paprika
2-3 dcl kvalitního bílého vína ( Rulandské šedé)
1 velká cibule
1 polévková lžíce grilovacího koření
1 pollévková lžíce hladké mouky na zahuštění omáčky
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Kuře omyjeme, položíme prsíčky nahoru a v hrudi podélně po kosti nožem odřízneme. Podél hrudní kosti opatrně oddělujeme nožem prsní maso na obou stranách. Vznikne nám holá kostra hrudi.

  2. Oddělíme nožíkem stehenní kosti. Oddělíme nožíkem křídla a do odřízneme hrudí, oddělíme kosti i na druhé straně kuřátka. Vznikne nám vykostěné kuře, rozložíme ho a poklademe po ploše kuřete omytými stehenními řízky, opepříme a osolíme bylinkovou solí.

  3. Nádivku uděláme z rohlíků rozmočených v mléce, vajec pokrájených na kolečka, mandlí, prolisovaného česneku, bylinkové soli, muškátu, sterilované směsi zeleniny bez nálevu a mletého masa.

  4. Naplníme nádivkou stehna a křídla a pak zbytek doprostřed kuřete. Kuře sešijeme a přendáme prsíčky dolů do pekáčku, podlijeme vínem, osolíme bylinkovou solí, poklademe cibulkou.

  5. Pečeme přiklopené na 180°C cca půl hodinky. Kuře posypeme grilovacím kořením a pečeme do zhnědnutí cca ještě 15-20 minut bez poklopu.

  6. Kuře vyndáme a obereme z něho zbylou cibulku, kterou dáme do výpeku v pekáčku. Výpek dáme na plamen, vypečeme šťávičku, rozmixujeme cibulku a podlijeme vodou dle potřeby.

  7. Povaříme, zahustíme a ještě chvilku provaříme, aby nebyla cítit chuť mouky. Kuře nakrájíme na plátky, dáme na talíř s přílohou ( já dělala šťouchané brambory) a přelijeme sosem.

Poznámka od kuchařky

Nesolíme klasickou solí, jinak by bylo kuře moc slané, v bylinkové soli je soli dost.