Suroviny
4+
- 1 celé kuře
- 6 větších brambor – nakrájených na silnější kolečka
- 2 větší cibule – nakrájené na kolečka
- 3/4 kedlubny – nakrájené na drobné kousky
- 4 menší rajčata nakrájené na půlměsíčky
- 2 bílé papriky – nakrájené na proužky
- 1/4 ledového salátu – nakrájeného na kostky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžíce sušeného česneku
- 1 lžíce koření Kuře 7 bylin
- 1 kostka Knorr slepičí bujon
- 5 dkg másla (olej)
- sůl
- 1 – 2 hrnky vody
- Náplň:
- 1/4 kedlubny
- 1 menší cibulka
- 1 rajče
- 1/2 bílé papriky
- 1/2 lžičky koření Kuře 7 bylin
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 180°C.
Do pekáčku nebo větší hlubší zapékací mísy dáme máslo, cibuli, brambory, posypeme kmínem a sušeným česnek. Na to rovnoměrně naskládáme rajčata, paprikové proužky, ledový salát, kedlubny a povrch posypeme rozdroleným bujonem. Vše zalijeme vodou. -
Na náplň v misce smícháme na kostičky nakrájená rajčata, papriku, kedlubnu, ledový salát a nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme sůl, trochu kuřecího koření a promícháme.
-
Kuře omyjeme, naplníme připravenou směsí, povrch posypeme kuřecím kořením (dávám koření dle odhadu, abych pokryla důkladně celé kuře – záleží na vlastním odhadu jak moc kdo chce, aby bylo více či méně ostré).
-
Kuře položíme na připravený podklad v pekáči a zakryjeme alobalem.
Dáme do trouby a pečeme v předehřáté troubě cca hodinu, resp. podle velikosti kuřete, dokud nezměkne.
Během pečení je dobré občas kuře podlévat šťávou. Asi po hodině sundáme z pekáče alobal a pečeme ještě dalších deset minut, aby kuře získalo zlatou a křupavou kůžičku.