Plněné čokoládové pralinky

47
- reklama -

Suroviny

Kvalitní mléčná čokoláda (nebo hořká, bílá,Na 12 ks pralinek potřebujeme zhruba 120 g čokolády)
Na kokosovou náplň – větší množství:
1 slazené kondenzované mléko – Salko
200 g kokosu
spařené a oloupané mandle (nebo nesolené burské oříšky)
(Smícháme kokos se slazeným kondenzovaným mlékem Mandle můžeme hrubě nasekat do náplně nebo dáváme do každé pralinky jednu mandličku obalenou nádivkou. Místo mandlí použijeme nesolené arašídy)
Na perníkovou náplň – větší množství:
perníčky rumové (jemně nastrouhané-1 balíček)
zhruba 1/2 konzervy Pikaa(něco jako slazené kondenzované mléko, ale kakaové)
1-2 lžíce rumu
trochu nasekaných mandlí (nebo různých ořechů)
1 lžíce sušených brusinek (nebo malých rozinek nebo větších nasekaných) Vše smícháme. Pikaa dáme tolik, aby vznikla hustá hmota. Místo Pikaa ale můžeme použít Salko.
Na ořechovou náplň do zhruba 12 ks pralinek.
40 g jemně strouhaných vlašských ořechů
20 g jemně strouhaných dětských piškotů
30 – 40 g slazeného kondenzovaného mléka – dle potřeby. Vše spojíme do vláčné hmoty.

Postup přípravy receptu

  1. Čistou a suchou silikonovou formu na pralinky necháme v chladničce vychladit. Mezitím si v kastrůlku ve vodní lázni pozvolna rozpustíme čokoládu. Tu si nalámeme na menší kousky a mícháme. Čokoládu nezahříváme zbytečně dlouho, jen do té doby, kdy je tekutá, nemusí být ani moc řídká. Malým štětečkem čokoládou důkladně vymažeme silikonovou formu, jak dno tak i boky a dáme znovu do chladničky ztuhnout. Pokud se nám zdá vrstva čokolády tenká, tak po ztuhnutí přetřeme ještě jednou a znovu necháme ztuhnout.

  2. Po ztuhnutí plníme libovolnou nádivkou a nahoře znovu potřeme čokoládou a dáme důkladně vychladit. Pak pralinky vyloupneme a uložíme v chladu.

  3. Množství náplně je opravdu dost velké, na větší množství pralinek. Buď uděláme z poloviční dávky nebo ji pak využijeme jinak. K plnění nebo slepování cukroví, kokosovou hmotu zpracujeme třeba i na známé kuličky Rafaelo.

Poznámka od kuchařky

Pralinky jsem zkoušela dělat poprvé, použila jsem jak hořkou, tak i mléčnou a bílou čokoládu. Když jsem skladovala pralinky v chladu, tak byly všechny lesklé, ale pak při pár dnech při pokojové teplotě ty z hořké čokolády byly šedivé a skvrnité. Z bílé čokolády byly hezké, ale nejvíce se mi líbily z mléčné čokolády.

Mám nastudováno a vím, že by se měla čokoláda při přípravě pralinek temperovat, chtěla jsem to ale nejdříve vyzkoušet tím nejrychlejším způsobem. Takže se mi pralinky podařily nejvíce z mléčné čokolády a budu ráda za zkušenosti a rady těch, kteří už v přípravě pralinek pokročili dál:-) Možná tu skvrnitost zavinil teplotní šok, špatně vybraný druh nebo nevím……

Dodatek: Po nějaké době, kdy jsem pralinky už několikrát dělala, můžu napsat, že pokud jsou v dóze v chladničce, tak zůstavají beze změny. Pokud je vyjmeme a necháme v teplejším prostředí celý den a více, tak zešednou a mají skvrny, tzv vykvetou.