
Suroviny
- Kvalitní mléčná čokoláda (nebo hořká, bílá,Na 12 ks pralinek potřebujeme zhruba 120 g čokolády)
- Na kokosovou náplň – větší množství:
- 1 slazené kondenzované mléko – Salko
- 200 g kokosu
- spařené a oloupané mandle (nebo nesolené burské oříšky)
- (Smícháme kokos se slazeným kondenzovaným mlékem Mandle můžeme hrubě nasekat do náplně nebo dáváme do každé pralinky jednu mandličku obalenou nádivkou. Místo mandlí použijeme nesolené arašídy)
- Na perníkovou náplň – větší množství:
- perníčky rumové (jemně nastrouhané-1 balíček)
- zhruba 1/2 konzervy Pikaa(něco jako slazené kondenzované mléko, ale kakaové)
- 1-2 lžíce rumu
- trochu nasekaných mandlí (nebo různých ořechů)
- 1 lžíce sušených brusinek (nebo malých rozinek nebo větších nasekaných) Vše smícháme. Pikaa dáme tolik, aby vznikla hustá hmota. Místo Pikaa ale můžeme použít Salko.
- Na ořechovou náplň do zhruba 12 ks pralinek.
- 40 g jemně strouhaných vlašských ořechů
- 20 g jemně strouhaných dětských piškotů
- 30 – 40 g slazeného kondenzovaného mléka – dle potřeby. Vše spojíme do vláčné hmoty.
Postup přípravy receptu
-
Čistou a suchou silikonovou formu na pralinky necháme v chladničce vychladit. Mezitím si v kastrůlku ve vodní lázni pozvolna rozpustíme čokoládu. Tu si nalámeme na menší kousky a mícháme. Čokoládu nezahříváme zbytečně dlouho, jen do té doby, kdy je tekutá, nemusí být ani moc řídká. Malým štětečkem čokoládou důkladně vymažeme silikonovou formu, jak dno tak i boky a dáme znovu do chladničky ztuhnout. Pokud se nám zdá vrstva čokolády tenká, tak po ztuhnutí přetřeme ještě jednou a znovu necháme ztuhnout.
-
Po ztuhnutí plníme libovolnou nádivkou a nahoře znovu potřeme čokoládou a dáme důkladně vychladit. Pak pralinky vyloupneme a uložíme v chladu.
-
Množství náplně je opravdu dost velké, na větší množství pralinek. Buď uděláme z poloviční dávky nebo ji pak využijeme jinak. K plnění nebo slepování cukroví, kokosovou hmotu zpracujeme třeba i na známé kuličky Rafaelo.
Poznámka od kuchařky
Pralinky jsem zkoušela dělat poprvé, použila jsem jak hořkou, tak i mléčnou a bílou čokoládu. Když jsem skladovala pralinky v chladu, tak byly všechny lesklé, ale pak při pár dnech při pokojové teplotě ty z hořké čokolády byly šedivé a skvrnité. Z bílé čokolády byly hezké, ale nejvíce se mi líbily z mléčné čokolády.
Mám nastudováno a vím, že by se měla čokoláda při přípravě pralinek temperovat, chtěla jsem to ale nejdříve vyzkoušet tím nejrychlejším způsobem. Takže se mi pralinky podařily nejvíce z mléčné čokolády a budu ráda za zkušenosti a rady těch, kteří už v přípravě pralinek pokročili dál:-) Možná tu skvrnitost zavinil teplotní šok, špatně vybraný druh nebo nevím……
Dodatek: Po nějaké době, kdy jsem pralinky už několikrát dělala, můžu napsat, že pokud jsou v dóze v chladničce, tak zůstavají beze změny. Pokud je vyjmeme a necháme v teplejším prostředí celý den a více, tak zešednou a mají skvrny, tzv vykvetou.