
Suroviny
- Těsto:
- 1 kg hladké mouky
- 0,5 l vlažné vody
- 1 lžíce sušeného droždí (lehce zarovnaná)
- 1 lžička soli
- 2 lžíce olivového oleje
- Cibulová náplň:
- 3 větší cibule
- olivový olej (větší množství)
- sůl
- 1 lžička mleté papriky sladké
- 1 lžička směsi koření „7 koření“ (lze nahradit mletou směsi hřebíčkem, pepř, bílého pepř, nového koření, skořice, římského kmínu a špetka kari)
- několik kapek citronu (na potlačení sladké chutě cibule)
- Pizza:
- rajský protlak
- kečup
- strouhaný sýr (kdo co má rád)
- Sýrová náplň:
- nastrouhaný balkánský sýr nebo podobný bílý sýr
- olivový olej
- Masová náplň:
- mleté maso (já dávám pouze hovězí)
- cibule
- sojová omáčka
- sůl
- pepř
- směs „7 koření“
- piniové oříšky (nemusí být)
Postup přípravy receptu
-
Ve 250 ml vlazne vody rozmichame drozdi, cukr a nechame chvilku odstat. Mouku prosijeme, pridame sul, oliv. olej, kvasek a zbytek vlazne vody. Zadelame tuzsi testo, ktere nelepi, dobre se s nim pracuje. Testo ze vsech stran i nadobu na kynuti rucne vymazeme trochou oleje, prikryjeme a nechame pul hodinky kynout.
-
Mezitim si muzeme pripravit cibulovou napln. Cibuli nakrajime, pridame vetsi mnozstvi oliv. oleje a pomalu restujeme. Kdyz cibule zmekne (nesmi zhnednout), pridame koreni, citronovou stavu a sul. Vse promichame a odstavime.
-
Z vykynuteho testa si utvorime male bochanky (z 1 kg mouky jich mam 16 ks). Ja osobne testo opatrne vyklopim na pracovni plochu, rukou uchopim cast testa a mezi palcem a ukazovackem vytlacim pozadovany kousek, ktery ukroutim, zarovnam na bochanek a polozim na platno. Takto udelam vsech 16 ks a prikryji druhym kusem platna. Necham 5 minut odpocivat.
-
Pote si kazdy kousek rozvalime na placku asi 0,5 cm vysokou. Mouky na posypani pracovni desky neni treba, testo nelepi. Suchou panev (bez oleje) rozpalime a kazdou placku na ni z jedne strany kratce opeceme cca 1 minutu. Pred samotnym smazenim placku propichame vidlickou, aby se nenafoukla. Smazime propichanou stranou vzhuru. Placka by mela byt zespodu lehce naruzovela. Takto si pripravime vsechny placky, nechame je trochu vystydnout.
-
Na kazdou placku dame napln dle chuti a rychle zapeceme pri vyssi teplote 200 – 220 stupnu (pouze vrchni ohrev). Lze pouzit i remosku, ktera ma topnou spiralu pouze na vrchni casti. Ja pouzivam remosku, kde zapekam placky jednu po druhe. Kdyz okraje trochu zhnednou je upeceno.
-
Priprava masove naplne:
Cibuli nakrajime (cibule davam stejne jako masa), pridame oliv.olej a nechame zesklovatet. Pridame mlete maso a 15 minut restujeme. Pote pridame sojovou omacku, sul, koreni, promichame a odstavime. Zvlast na trosce oleje oprazime piniove orisky, kdyz lehce zezlatnou, prisypeme je k masove smesi. Mnozstvi koreni a surovin zamerne neuvadim, je to dle chuti kazdeho. -
Priprava syrove naplne:
Nastrouhanym balkanskym nebo podobnym syrem posypu chlebovou placku a zakapnu trochou oliv.oleje, aby nebyla prilis sucha. -
Priprava pizza naplne:
Kazdou placku potru rajskym protlakem, posypu nastrouhanym syrem a dam zapect. Dale je mozne pridat olivy, kukurici, kousky tunaka v oliv. oleji, sunku atd.
Poznámka od kuchařky
Recept jsem vlozila mezi bezmasa jidla, i kdyz je v postupu uvedena i varianta s masem.
Tento pokrm patri mezi oblibena arabska jidla. Je mozne podavat ho k snidani, obedu i veceri.